Ciemny cukier muscovado - czy warto?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gasior78
    • 2025.04

    #1

    Ciemny cukier muscovado - czy warto?

    Witam!

    Przymierzam się do nastawienia swojego pierwszego własnego piffka z gotowego nachmielonego słodu ze stronki makeyourowndrinks.co.uk. Wybrałem IPA gdyż zależy mi na dobrej goryczce, a dodatkowo zamierzam dochmielić całość podczas cichej fermentacji kupionymi na ebayu chmielami Chinook dla goryczki (herbatka chmielowa) i Citra dla aromatu. To będzie jeden wielki eksperyment w celu uzyskania czegoś na modłę AIPA, ale przy okazji chciałbym dodać nutkę smaków korzennych. Od lat używam w tym celu cukru muscovado do domowej roboty Sangrii, jednak tam oczywiście nie dochodzi do jego fermentacji. Nadaje tylko słodyczy i aromatu. I tak sobie pomyślałem - co by się stało gdybym do fermentacji domowego piwa użył właśnie tego cukru zamiast zwykłego? Czy ktoś testował taki patent i z jakim skutkiem?

    Dzięki z góry

    Pozdrawiam
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Ja testowałem w dublu, bez wyraźnego efektu.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • gasior78

      #3
      Dzięki za odzew. W takim razie na początek odpuszczę i zrobię jak fabryka kazała. Zdrówko

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10812

        #4
        Dasz amerykańców na aromat to tylko Kopyr wyczuje ten cukier
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Orzech1988
          X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
          Orzech1988
          Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

          Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
          2019-01-13, 22:23
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • VidiBob
          Piana a brak wyraźnej fermentacji
          VidiBob
          Dzień dobry,
          zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
          2022-05-19, 15:36
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 21:01
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-08, 00:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...