Ciemny cukier muscovado - czy warto?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gasior78
    • 2024.11

    Ciemny cukier muscovado - czy warto?

    Witam!

    Przymierzam się do nastawienia swojego pierwszego własnego piffka z gotowego nachmielonego słodu ze stronki makeyourowndrinks.co.uk. Wybrałem IPA gdyż zależy mi na dobrej goryczce, a dodatkowo zamierzam dochmielić całość podczas cichej fermentacji kupionymi na ebayu chmielami Chinook dla goryczki (herbatka chmielowa) i Citra dla aromatu. To będzie jeden wielki eksperyment w celu uzyskania czegoś na modłę AIPA, ale przy okazji chciałbym dodać nutkę smaków korzennych. Od lat używam w tym celu cukru muscovado do domowej roboty Sangrii, jednak tam oczywiście nie dochodzi do jego fermentacji. Nadaje tylko słodyczy i aromatu. I tak sobie pomyślałem - co by się stało gdybym do fermentacji domowego piwa użył właśnie tego cukru zamiast zwykłego? Czy ktoś testował taki patent i z jakim skutkiem?

    Dzięki z góry

    Pozdrawiam
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Ja testowałem w dublu, bez wyraźnego efektu.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment


    • #3
      Dzięki za odzew. W takim razie na początek odpuszczę i zrobię jak fabryka kazała. Zdrówko

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Dasz amerykańców na aromat to tylko Kopyr wyczuje ten cukier
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Przetwarzanie...
        X