Witam!
Przymierzam się do nastawienia swojego pierwszego własnego piffka z gotowego nachmielonego słodu ze stronki makeyourowndrinks.co.uk. Wybrałem IPA gdyż zależy mi na dobrej goryczce, a dodatkowo zamierzam dochmielić całość podczas cichej fermentacji kupionymi na ebayu chmielami Chinook dla goryczki (herbatka chmielowa) i Citra dla aromatu. To będzie jeden wielki eksperyment w celu uzyskania czegoś na modłę AIPA, ale przy okazji chciałbym dodać nutkę smaków korzennych. Od lat używam w tym celu cukru muscovado do domowej roboty Sangrii, jednak tam oczywiście nie dochodzi do jego fermentacji. Nadaje tylko słodyczy i aromatu. I tak sobie pomyślałem - co by się stało gdybym do fermentacji domowego piwa użył właśnie tego cukru zamiast zwykłego? Czy ktoś testował taki patent i z jakim skutkiem?
Dzięki z góry
Pozdrawiam
Przymierzam się do nastawienia swojego pierwszego własnego piffka z gotowego nachmielonego słodu ze stronki makeyourowndrinks.co.uk. Wybrałem IPA gdyż zależy mi na dobrej goryczce, a dodatkowo zamierzam dochmielić całość podczas cichej fermentacji kupionymi na ebayu chmielami Chinook dla goryczki (herbatka chmielowa) i Citra dla aromatu. To będzie jeden wielki eksperyment w celu uzyskania czegoś na modłę AIPA, ale przy okazji chciałbym dodać nutkę smaków korzennych. Od lat używam w tym celu cukru muscovado do domowej roboty Sangrii, jednak tam oczywiście nie dochodzi do jego fermentacji. Nadaje tylko słodyczy i aromatu. I tak sobie pomyślałem - co by się stało gdybym do fermentacji domowego piwa użył właśnie tego cukru zamiast zwykłego? Czy ktoś testował taki patent i z jakim skutkiem?
Dzięki z góry
Pozdrawiam
Comment