Witam,
Zaraz po świętach planuje uwarzyć swoją drugą warkę w życiu .
Ponieważ pierwsza warka była rok temu - wiele zapomniałem.
Pierwszą warką był Kolsch i nie będę ukrywał, że byłem zachwycony
Chciałbym kupić jakąś gotową paczkę tak żeby to przyszło do mnie z instrukcją i żebym mógł się zabrać za warzenie. Piwo będę robić tak jak poprzednie z procesem zacierania.
Znalazłem w sklepiku takie opcje:
Które z tych piw bardziej mi polecacie jeśli chodzi o porę roku - temperatury panujące.
Bądź być może jest jeszcze jakiś inny rodzaj piwa który polecilibyście mi ze względu na porę roku (oprócz Kolsch) bądź moje skromne doświadczenie.
Mam jeszcze pytania takie:
1. czy zamawiamy słody ześrutowane? Nie mam śrutownika więc zakładam, że tą opcję powinienem zaznaczyć.
2. jeśli będę robić tą warkę od razu - wydaje mi się, że nie ma sensu brać osobno składników słodu - czy się mylę?
3. drożdże - czy jestem wstanie się dowiedzieć które drożdże będą najodpowiedniejsze do danego rodzaju piwa? Nie znam się na tym i wziąłbym najtańsze ale to pewnie nie koniecznie idzie w parze z jakością i smakiem - jakieś porady tutaj?
4. oprócz zestawu surowców musiałbym domówić jeszcze tylko kapsle z tego co mi się wydaje. Mam jeszcze połowę środka do dezynfekcji z poprzedniego warzenia.
Butelki mam. Czy o czymś jeszcze zapomniałem?
Pozdrawiam wszystkich piwowarów!
Zaraz po świętach planuje uwarzyć swoją drugą warkę w życiu .
Ponieważ pierwsza warka była rok temu - wiele zapomniałem.
Pierwszą warką był Kolsch i nie będę ukrywał, że byłem zachwycony
Chciałbym kupić jakąś gotową paczkę tak żeby to przyszło do mnie z instrukcją i żebym mógł się zabrać za warzenie. Piwo będę robić tak jak poprzednie z procesem zacierania.
Znalazłem w sklepiku takie opcje:
Które z tych piw bardziej mi polecacie jeśli chodzi o porę roku - temperatury panujące.
Bądź być może jest jeszcze jakiś inny rodzaj piwa który polecilibyście mi ze względu na porę roku (oprócz Kolsch) bądź moje skromne doświadczenie.
Mam jeszcze pytania takie:
1. czy zamawiamy słody ześrutowane? Nie mam śrutownika więc zakładam, że tą opcję powinienem zaznaczyć.
2. jeśli będę robić tą warkę od razu - wydaje mi się, że nie ma sensu brać osobno składników słodu - czy się mylę?
3. drożdże - czy jestem wstanie się dowiedzieć które drożdże będą najodpowiedniejsze do danego rodzaju piwa? Nie znam się na tym i wziąłbym najtańsze ale to pewnie nie koniecznie idzie w parze z jakością i smakiem - jakieś porady tutaj?
4. oprócz zestawu surowców musiałbym domówić jeszcze tylko kapsle z tego co mi się wydaje. Mam jeszcze połowę środka do dezynfekcji z poprzedniego warzenia.
Butelki mam. Czy o czymś jeszcze zapomniałem?
Pozdrawiam wszystkich piwowarów!
Comment