Słody z ekologicznyego jęczmienia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tritiko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 6

    #1

    Słody z ekologicznyego jęczmienia

    Witam szanownych użytkowników tego forum.

    Prowadzę gospodarstwo metodami ekologicznymi, przeglądając oferty sklepów z produktami do produkcji piwa zauważyłem ze jest mała oferta ze słodami tego typu. Ja osobiście zaczynam przygodę z piwowarstwem i na wiosnę planuję zasiać jedno pole jęczmieniem browarnym i zacząć samemu robić słód w kilku postaciach (próby zacznę już niedługo właśnie zakupiłem troszkę takiego jęczmienia ale konwencjonalnego), będę wędził przy użyciu drewna olchowego, wiśniowego, czeremchowego, śliwkowego oraz jabłoniowego.
    Tutaj jest moje pytanie czy były by osoby zainteresowane takim słodem od tego będzie zależało ile obsieję pola tym jęczmieniem, bo dla mnie osobiście wystarczy morga, a jak by by ktoś był jeszcze zainteresowany obsiał bym więcej.
    browarosłodownia MIKRUS
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19294

    #2
    A jakie masz warunki i sprzęt do słodowania?

    Comment

    • tritiko
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 6

      #3
      proces słodowania opieram na opisach



      By John Maier Anticipating another truckload of pilsner malt from the Farmstead Malt House at the Rogue Barley Farm in Tygh Valley. Eric the maltster bagged a batch (2000#) of micro malt last week.…

      Some distillers want consistency. They buy standard malts, off the shelf, no surprises. I want variety. Different flavors, different roasts, different smoking techniques. Now I can create new and u…


      to niektóre poradniki, u siebie będę suszył przy pomocy pieca nadmuchowego opalanego drewnem ze sterownikiem temperatury wszystko umieszczę w garażu o wymiarach 5/8 razem z moim browarkiem

      a wędzarnia już stoi tylko muszę porobić ramki z sitami
      browarosłodownia MIKRUS

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        domowi by się może skusili, gdyby był dobrej jakości w dobrych cenach. O odpowiednich parametrach itp.
        Browary to będą chciały fakturę.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19294

          #5
          A odsiewarka, eliminująca ziarna kiepskiej jakości?

          Słody organic są dostępne w Polsce (mogą być) za pośrednictwem dwu sklepów piwowarskich będących przedstawicielami belgijskiej słodowni. Swojego czasu zniknęły ze stałej oferty jednego z nich, bo się nie sprzedawał .
          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-01-31, 15:53.

          Comment

          • tritiko
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 6

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            A odsiewarka, eliminująca ziarna kiepskiej jakości? .
            czyszczalnia petkus zrobi to co trzeba
            browarosłodownia MIKRUS

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19294

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              Słody organic są dostępne w Polsce (mogą być) za pośrednictwem dwu sklepów piwowarskich będących przedstawicielami belgijskiej słodowni. Swojego czasu zniknęły ze stałej oferty jednego z nich, bo się nie sprzedawał.
              BTW, niemiecka też ma, więc i trzeci może wprowadzić, gdyby było zapotrzebowanie.

              Wędzone to co innego, tego nigdy dość przy tym szale jaki na wędzone piwa w tym roku wybuchnie

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                E tam, można kupić dym w płynie, w dowolnej ilości.

                Comment

                • tritiko
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.01
                  • 6

                  #9
                  Zasieję większy areał jęczmieniem browarnym , będę go słodował i wędził drewnem jak wyżej pisałem.

                  Odezwę się pod koniec lata jak sprawy się mają.
                  browarosłodownia MIKRUS

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #10
                    Powodzenia, chętnie kupię parę worków.

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tritiko
                      Zasieję większy areał jęczmieniem browarnym , będę go słodował i wędził drewnem jak wyżej pisałem.

                      Odezwę się pod koniec lata jak sprawy się mają.
                      Czy masz dostęp do kwalifikowanego materiału siewnego? Jakiej odmiany jęczmienia browarnego chcesz użyć do siewu i w jakiej dawce?

                      Comment

                      • tritiko
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.01
                        • 6

                        #12
                        Zgodnie z rozporządzeniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego, nie mogę wprowadzać do gospodarstwa nowych nasion nie kwalifikowanych, tylko i wyłącznie kwalifikowane bo pochodzenie podlega corocznej kontroli. Jeżeli wprowadzam materiał konwencjonalny to muszę mieć zgodę wojewódzkiego inspektora nasiennictwa i ochrony roślin, faktura musi zawierać wpis że zboże nie jest zaprawiane, oprócz tego jest kontrola na polu poprzez pobranie próbek ziarna.
                        Odmiany dopiero się dowiem jakie są dostępne w moim regionie bo to jest mi potrzebne do wystąpienia o zezwolenie.
                        A wysiew zgodnie z norma +20% na rolnictwo ekologiczne
                        browarosłodownia MIKRUS

                        Comment

                        • gary1966
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.12
                          • 15

                          #13
                          Serwus, polecam artykuł kolegi Czajkus o przygotowaniu słodu i produkcji piwa w dawnym browarze w Winiarach.

                          http://www.vycepnastojaka.cz/en/

                          Comment

                          • Czajkus
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.03
                            • 31

                            #14
                            Też polecam, ale to nie mój artykuł (Ja tylko go podaję). Artykuł napisał August Gołembowski, który pracował w tym Browarze gdzieś w latach 40-tych XIX wieku.

                            Część 2
                            www.czajkus.com blog.czajkus.com

                            Comment

                            • gary1966
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.12
                              • 15

                              #15
                              Racja, autorem artykułu jest zmarły pracownik Winiar August Gołębiowski - Mea Culpa.
                              Podziękowania dla kolegi Czajkus za wiedzę zawartą na blogu.
                              http://www.vycepnastojaka.cz/en/

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                dadek
                                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                2023-11-17, 00:48
                              • dadek
                                Nymburk, Pražská 22, Pivovar Nymburk
                                dadek
                                Coroczny Den Postřižinského piva i otevřených dveří pivovaru Nymburk w tym roku przypadł 15.06.2019. Jako że zapowiedziano również możliwość zwiedzenia całego browaru i słodowni (choć tylko do godziny 12) to nie mogło nas tam zabraknąć. Dodatkową atrakcją był Postřižinský expres...
                                2019-07-18, 04:23
                              • darekd
                                Zapanbrat, [Trzech Kumpli], Wheeler
                                darekd
                                Irish dry stout (w wersji nitro)

                                11% ekstr.,
                                4,1% alk.

                                Warzone m.in. z dodatkiem słodu żytniego i palonego jęczmienia

                                Aromat - kawa i palone ziarno
                                Piana - niższa, zwarta, dość nietrwała, na dłużej niewiele zostaje
                                Barwa - smolisty z...
                                2025-03-03, 21:02
                              • darekd
                                Ottakringer, Lager
                                darekd
                                Nowy produkt z przemysłowego, ale niezależnego browaru w Wiedniu.

                                Ekstr. 11,2%
                                Alk. 4,7%

                                https://www.ottakringerbrauerei.at/d...kringer-lager/

                                Aromat - chmielowo-słodowy, na początku chmiel w kierunku łąkowych niuansów, potem słód, ziarnisty...
                                2024-11-30, 01:14
                              • darekd
                                Jadrníček, Náměšťák 12%
                                darekd
                                Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

                                Więcej o browarze:
                                https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
                                2024-11-02, 00:06
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...