Słody z ekologicznyego jęczmienia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tritiko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 6

    Słody z ekologicznyego jęczmienia

    Witam szanownych użytkowników tego forum.

    Prowadzę gospodarstwo metodami ekologicznymi, przeglądając oferty sklepów z produktami do produkcji piwa zauważyłem ze jest mała oferta ze słodami tego typu. Ja osobiście zaczynam przygodę z piwowarstwem i na wiosnę planuję zasiać jedno pole jęczmieniem browarnym i zacząć samemu robić słód w kilku postaciach (próby zacznę już niedługo właśnie zakupiłem troszkę takiego jęczmienia ale konwencjonalnego), będę wędził przy użyciu drewna olchowego, wiśniowego, czeremchowego, śliwkowego oraz jabłoniowego.
    Tutaj jest moje pytanie czy były by osoby zainteresowane takim słodem od tego będzie zależało ile obsieję pola tym jęczmieniem, bo dla mnie osobiście wystarczy morga, a jak by by ktoś był jeszcze zainteresowany obsiał bym więcej.
    browarosłodownia MIKRUS
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    A jakie masz warunki i sprzęt do słodowania?

    Comment

    • tritiko
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 6

      #3
      proces słodowania opieram na opisach


      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

      By John Maier Anticipating another truckload of pilsner malt from the Farmstead Malt House at the Rogue Barley Farm in Tygh Valley. Eric the maltster bagged a batch (2000#) of micro malt last week.…

      Some distillers want consistency. They buy standard malts, off the shelf, no surprises. I want variety. Different flavors, different roasts, different smoking techniques. Now I can create new and u…


      to niektóre poradniki, u siebie będę suszył przy pomocy pieca nadmuchowego opalanego drewnem ze sterownikiem temperatury wszystko umieszczę w garażu o wymiarach 5/8 razem z moim browarkiem

      a wędzarnia już stoi tylko muszę porobić ramki z sitami
      browarosłodownia MIKRUS

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        domowi by się może skusili, gdyby był dobrej jakości w dobrych cenach. O odpowiednich parametrach itp.
        Browary to będą chciały fakturę.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19269

          #5
          A odsiewarka, eliminująca ziarna kiepskiej jakości?

          Słody organic są dostępne w Polsce (mogą być) za pośrednictwem dwu sklepów piwowarskich będących przedstawicielami belgijskiej słodowni. Swojego czasu zniknęły ze stałej oferty jednego z nich, bo się nie sprzedawał .
          Last edited by e-prezes; 2015-01-31, 15:53.

          Comment

          • tritiko
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 6

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            A odsiewarka, eliminująca ziarna kiepskiej jakości? .
            czyszczalnia petkus zrobi to co trzeba
            browarosłodownia MIKRUS

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19269

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Słody organic są dostępne w Polsce (mogą być) za pośrednictwem dwu sklepów piwowarskich będących przedstawicielami belgijskiej słodowni. Swojego czasu zniknęły ze stałej oferty jednego z nich, bo się nie sprzedawał.
              BTW, niemiecka też ma, więc i trzeci może wprowadzić, gdyby było zapotrzebowanie.

              Wędzone to co innego, tego nigdy dość przy tym szale jaki na wędzone piwa w tym roku wybuchnie

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                E tam, można kupić dym w płynie, w dowolnej ilości.

                Comment

                • tritiko
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.01
                  • 6

                  #9
                  Zasieję większy areał jęczmieniem browarnym , będę go słodował i wędził drewnem jak wyżej pisałem.

                  Odezwę się pod koniec lata jak sprawy się mają.
                  browarosłodownia MIKRUS

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #10
                    Powodzenia, chętnie kupię parę worków.

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tritiko Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zasieję większy areał jęczmieniem browarnym , będę go słodował i wędził drewnem jak wyżej pisałem.

                      Odezwę się pod koniec lata jak sprawy się mają.
                      Czy masz dostęp do kwalifikowanego materiału siewnego? Jakiej odmiany jęczmienia browarnego chcesz użyć do siewu i w jakiej dawce?

                      Comment

                      • tritiko
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.01
                        • 6

                        #12
                        Zgodnie z rozporządzeniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego, nie mogę wprowadzać do gospodarstwa nowych nasion nie kwalifikowanych, tylko i wyłącznie kwalifikowane bo pochodzenie podlega corocznej kontroli. Jeżeli wprowadzam materiał konwencjonalny to muszę mieć zgodę wojewódzkiego inspektora nasiennictwa i ochrony roślin, faktura musi zawierać wpis że zboże nie jest zaprawiane, oprócz tego jest kontrola na polu poprzez pobranie próbek ziarna.
                        Odmiany dopiero się dowiem jakie są dostępne w moim regionie bo to jest mi potrzebne do wystąpienia o zezwolenie.
                        A wysiew zgodnie z norma +20% na rolnictwo ekologiczne
                        browarosłodownia MIKRUS

                        Comment

                        • gary1966
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.12
                          • 15

                          #13
                          Serwus, polecam artykuł kolegi Czajkus o przygotowaniu słodu i produkcji piwa w dawnym browarze w Winiarach.

                          http://www.vycepnastojaka.cz/en/

                          Comment

                          • Czajkus
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.03
                            • 31

                            #14
                            Też polecam, ale to nie mój artykuł (Ja tylko go podaję). Artykuł napisał August Gołembowski, który pracował w tym Browarze gdzieś w latach 40-tych XIX wieku.

                            Część 2
                            www.czajkus.com blog.czajkus.com

                            Comment

                            • gary1966
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.12
                              • 15

                              #15
                              Racja, autorem artykułu jest zmarły pracownik Winiar August Gołębiowski - Mea Culpa.
                              Podziękowania dla kolegi Czajkus za wiedzę zawartą na blogu.
                              http://www.vycepnastojaka.cz/en/

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X