Kompletna receptura- Sahti

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amebus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 35

    Kompletna receptura- Sahti

    Tak jak w temacie. Ktoś ma? Taką ze spisem składników i dokładną instrukcją warzenia krok po kroku.

  • #2
    Resources for craft brewers and home brewers, including The Beer Recipe Calculator for beer recipe formulation, The Hop Vine home brewing discussion forum, and other beer making resources for the creative home brewer.


    Comment

    • amebus
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.04
      • 35

      #3
      a po polskiemu nie ma?

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Nosi mnie z zamiarem zrobienia czegoś takiego więc możesz spodziewać się tłumaczenia, prawdopodobnie jutro.
        Last edited by Jimmy_jb; 2015-03-18, 10:52.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • amebus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.04
          • 35

          #5
          ładnie. pod tym drugim linkiem jest tego całkiem sporo. ja sam chciałbym uwarzyć jednak w tradycyjny sposób, tzn raczej bez chmielu (albo z minimalną jego ilością), z użyciem i jagód, i gałązek jałowca oraz z drożdżami piekarniczymi.

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Jest tego w cholerę i ciut, są pewne różnice ale najbliżej oryginału jest chyba przepis na sahti z "Radical Brewing":

            Objętość: 19 litrów
            Gęstość: 15* Plato

            Zasyp:
            3,6 kg (71%) słodu pilzneńskiego
            0,45 kg (9%) słodu monachijskiego II
            0,45 kg (9%) słodu żytniego
            0,34 kg (7%) słodu palonego
            0,227 kg (4%) słodu żytniego wędzonego na sośnie, świerku i jagodach jałowca

            Zacieranie infuzyjne (dolewanie gorącej wody):
            40*C - 15 min
            54*C - 15 min
            64*C - 15 min
            78*C - 15 min
            mash out przy 88*C

            Filtrowanie z dodatkiem gałęzi jałowca.

            Gotowanie 60 min:
            9 g Northern Brewer
            28 g zgniecionych jagód jałowca

            Fermentacja: 1/4 paczki drożdży piekarniczych w temperaturze pokojowej.
            Piwo dojrzewa 2-4 tygodni.

            Kilka uwag do powyższego. Niektóre przepisy zamiast słodu żytniego podają ciemny chleb żytni na zakwasie lub mąkę żytnią, czasami miód. Słód żytni można w warunkach domowych przydymić z podanymi składnikami w garnku. Z tego co wyczytałem to sahti się nie gotuje i nie używa się do niego chmielu więc jagody jałowca w takim wypadku trafiają do filtracji albo do zacierania - konkretniej to woda, którą dolewa się w trakcie zacierania co pół godziny (w przepisie co 15 minut), jest gotowana z dodatkiem jagód jałowca, cały proces zacierania może podobno trwać nawet 6 godzin (w przepisie nieco ponad godzinę). Poprzez zacieranie infuzyjne z dużą ilością przerw na koniec uzyska się bardzo rzadki zacier więc nie wiem czy to jeszcze wysładzać. Po filtracji w takim przypadku piwo można ew. podgrzać ale nie gotować. Nie wiem co z refermentacją bo nie podano odfermentowania i drożdże mogą dojeść w butelkach resztkę cukrów.
            Last edited by Jimmy_jb; 2015-03-18, 23:12.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • amebus
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.04
              • 35

              #7
              cóż, refermentacja byłaby raczej niewskazana, także z uwagi na to, że sahti jest piwem bez piany

              Comment

              • zenontrzmiel
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.02
                • 3

                #8
                odkopie troche temat...
                właśnie zlałem swoje a'la Sahti, robilem prawie tak jak trzeba :P zasyp zrobilem na wariata 5 kg pilzenskiego 1 kg zytniego i 1 kg monachiskiego typ II (ze strzegomia) dlatego wyszlo ciut za jasne czym akurat malo sie przejmuje. Zacieralem na przerwy 56-30 min 64-120 min i 78-15 min. Do zacieru wrzucilem paczke jagod jalowca 15g. Wysladzalem do 18,5 blg. Filtrowane na swiezo ucietych galazkach jalowca i 100g szyszek lubelskiego. Nie gotowalem! Do fermentacji uzylem paczuszki suchych drozdzy delecta, wczesniej uwodnionych. Burzliwa fermentacja zajela 3 dni i efekt tego eksperymentu jest calkiem ciekawy. Piwo w aromacie jest troche miodowe, troche czuc wlasnie jakies lesne aromaty, estry i alkohol, w smaku, tez lekko wyczuwalna miodowosc i "zytniosc". Wg finow sahti jest gotowe odrazu dlatego nie czekalem z lezakowaniem. Dominuje slodowosc, ale da sie pic :P nawet z przyjemnoscia.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X