Ile płatków owsianych żeby było mocno owsiano ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meszek0009
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.04
    • 247

    Ile płatków owsianych żeby było mocno owsiano ?

    Planuję uwarzyć pierwszy stout owsiany, ale chcę żeby wyszedł z wyraźną owsianką w smaku i zapachu. Pamiętam pewną warke Dobry Wieczór, która taka była i bardzo mi to odpowiadało. W zestawie do warzenia z zacieraniem jest 0,5 kg płatków błyskawicznych. Zastanawiam sie czy to nie za mało żeby osiągnąć porządany przeze mnie efekt. Zestaw jest na 20 litrów piwa. Tylko czy za dużo płatków nie utrudni znacząco filtracji i czy piwo nie będzie zbyt gęste ? Jak myślicie ?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Dołóż jeszcze paczkę, zazwyczaj w sklepach są po 40 deko.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • rafael52
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.12
      • 478

      #3
      Ja na 8,3 kg zasypu dałem 1,2 kg płatków owsianych (prawie 15%) i nie było żadnych problemów z filtracją.

      Comment

      • meszek0009
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.04
        • 247

        #4
        Ok, to zrobię tak jak powiedział Zgoda. Jeżeli nie wpływa to na proces filtracji to luz. Dzięki !

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          A jak chcesz żeby było bardziej deserowe, to daj jeszcze pół kilo laktozy.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • meszek0009
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.04
            • 247

            #6
            Kolega, z którym będę warzył mnie namówił na coś bardziej udziwnionego. Powinno wyjść dosyć treściwe, gęstawe piwo, o wyraźnym aromacie kawy z mlekiem, czekolady, lekko karmelu plus palone nuty. Średnia goryczka, nuty chmielowe do ugadania.
            Double oatmel coffee milk stout
            Zasyp na 20 litrow, ok 14 BLG
            Słód pale ale (5.5-7.5 EBC) - 2 kg
            Słód pilzneński (2-5 EBC) - 0,8 kg
             Słód Caraaroma ( 300 - 400 EBC ) - 0,2 kg
            Słód czekoladowy (900 EBC) - 0,2 kg
            Palony jęczmień (1100 - 1200 EBC) - 0,2 kg
            Płatki owsiane błyskawiczne - 0,9 kg
             Laktoza - 0,7 kg
            Drożdże S-04
            Chmiel do uzgodnienia - jakoś niedużo jakiegoś uniwersalnego na goryczkę - ok 30-35 g
            Opcjonalnie na aromat - ok. 25 g ( tu moim zdaniem nie pasuje mocne nachmielenie )
            Kawa świeżo mielona - 100g, dodana na ostatnie 2 minuty gotowania - nie powinna przykryć wtedy wszystkiego, a dać fajny dodatkowy aromat.

            Co sądzice ?

            Comment

            Przetwarzanie...
            X