Planuję uwarzyć pierwszy stout owsiany, ale chcę żeby wyszedł z wyraźną owsianką w smaku i zapachu. Pamiętam pewną warke Dobry Wieczór, która taka była i bardzo mi to odpowiadało. W zestawie do warzenia z zacieraniem jest 0,5 kg płatków błyskawicznych. Zastanawiam sie czy to nie za mało żeby osiągnąć porządany przeze mnie efekt. Zestaw jest na 20 litrów piwa. Tylko czy za dużo płatków nie utrudni znacząco filtracji i czy piwo nie będzie zbyt gęste ? Jak myślicie ?
Ile płatków owsianych żeby było mocno owsiano ?
Collapse
X
-
Dołóż jeszcze paczkę, zazwyczaj w sklepach są po 40 deko.
-
-
A jak chcesz żeby było bardziej deserowe, to daj jeszcze pół kilo laktozy.
Comment
-
-
Kolega, z którym będę warzył mnie namówił na coś bardziej udziwnionego. Powinno wyjść dosyć treściwe, gęstawe piwo, o wyraźnym aromacie kawy z mlekiem, czekolady, lekko karmelu plus palone nuty. Średnia goryczka, nuty chmielowe do ugadania.
Double oatmel coffee milk stout
Zasyp na 20 litrow, ok 14 BLG
Słód pale ale (5.5-7.5 EBC) - 2 kg
Słód pilzneński (2-5 EBC) - 0,8 kg
Słód Caraaroma ( 300 - 400 EBC ) - 0,2 kg
Słód czekoladowy (900 EBC) - 0,2 kg
Palony jęczmień (1100 - 1200 EBC) - 0,2 kg
Płatki owsiane błyskawiczne - 0,9 kg
Laktoza - 0,7 kg
Drożdże S-04
Chmiel do uzgodnienia - jakoś niedużo jakiegoś uniwersalnego na goryczkę - ok 30-35 g
Opcjonalnie na aromat - ok. 25 g ( tu moim zdaniem nie pasuje mocne nachmielenie )
Kawa świeżo mielona - 100g, dodana na ostatnie 2 minuty gotowania - nie powinna przykryć wtedy wszystkiego, a dać fajny dodatkowy aromat.
Co sądzice ?
Comment
-
Comment