Warzę pierwsze w życiu piwo. Dry Stout z Browamatora. Chciałbym go przerobić na American Dry Stouta. Chmiel Challenger 30g dać cały na goryczkę, a na aromat 10 g Citry i 20 g na cichą? Co o tym sądzicie? Czy to ma sens? Co byście ewentualnie polecali?
Dry Stout z Browamatora - modyfikacja chmielenia
Collapse
X
-
20 g Citry do chmielenia na zimno to trochę za mało jak na 20 litrów piwa. Dokup do tego zestawu 30 gram Citry i 30 gram Warriora, i spróbuj tego schematu:
• 20 gram chmielu Warrior w 5 minucie gotowania
• 15 gram chmielu Challenger w 35 minucie gotowania
• 10 gram chmielu Warrior w 55 minucie gotowania
• 15 gram chmielu Citra tuż po wyłączeniu palnika, a najlepiej gdy brzeczka osiągnie 80 C
* 15 gram chmielu Challenger i 15 gram chmielu Citra wsyp do fermentora na 5 dni przed rozlewem.
Według kalkulatora wyszło 50 IBU, w rzeczywistości goryczka może się okazać bardziej odczuwalna.
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Piwo znane:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-paljas-saison
Jednak zmieniło się miejsce - warzy je browar De Leite z Flandrii Zachodniej, a Paljas stał się osobną marką w asortymencie browaru.
6% alk....-
Channel: Belgia
-
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 20:15 -
-
West Coast IPA
Ekstr. 16% , alk. 7,1%
Chmiele: Idaho 7, Citra, Nelson Sauvin,
W składzie płatki ryżowe
Aromat – słodkie owoce (tropikalne, winogrona), żywice, tej citry to chyba niewiele
Piana – średnia, trwały kożuszek
Barwa – złota, prawie klarowna (podają,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
O browarze Zapap pisałem już w wątku knajpki firmowej, więc skupię się na samym piwie. Dodam tylko, że z kranu go nie było, a jedynie z puszeczki 0.33 litra. Tę wypiłem w hostelowej kuchni, akurat dorwawszy jedyne szkło nadające się do jego wypicia (stąd plastikowe kubki na innych zdjęciach)....
-
Channel: Włochy
2023-02-17, 14:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment