Dry Stout z Browamatora - modyfikacja chmielenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Antrymir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 6

    Dry Stout z Browamatora - modyfikacja chmielenia

    Warzę pierwsze w życiu piwo. Dry Stout z Browamatora. Chciałbym go przerobić na American Dry Stouta. Chmiel Challenger 30g dać cały na goryczkę, a na aromat 10 g Citry i 20 g na cichą? Co o tym sądzicie? Czy to ma sens? Co byście ewentualnie polecali?
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    20 g Citry do chmielenia na zimno to trochę za mało jak na 20 litrów piwa. Dokup do tego zestawu 30 gram Citry i 30 gram Warriora, i spróbuj tego schematu:

    • 20 gram chmielu Warrior w 5 minucie gotowania
    • 15 gram chmielu Challenger w 35 minucie gotowania
    • 10 gram chmielu Warrior w 55 minucie gotowania
    • 15 gram chmielu Citra tuż po wyłączeniu palnika, a najlepiej gdy brzeczka osiągnie 80 C

    * 15 gram chmielu Challenger i 15 gram chmielu Citra wsyp do fermentora na 5 dni przed rozlewem.

    Według kalkulatora wyszło 50 IBU, w rzeczywistości goryczka może się okazać bardziej odczuwalna.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    Przetwarzanie...
    X