Warzę pierwsze w życiu piwo. Dry Stout z Browamatora. Chciałbym go przerobić na American Dry Stouta. Chmiel Challenger 30g dać cały na goryczkę, a na aromat 10 g Citry i 20 g na cichą? Co o tym sądzicie? Czy to ma sens? Co byście ewentualnie polecali?
Dry Stout z Browamatora - modyfikacja chmielenia
Collapse
X
-
20 g Citry do chmielenia na zimno to trochę za mało jak na 20 litrów piwa. Dokup do tego zestawu 30 gram Citry i 30 gram Warriora, i spróbuj tego schematu:
• 20 gram chmielu Warrior w 5 minucie gotowania
• 15 gram chmielu Challenger w 35 minucie gotowania
• 10 gram chmielu Warrior w 55 minucie gotowania
• 15 gram chmielu Citra tuż po wyłączeniu palnika, a najlepiej gdy brzeczka osiągnie 80 C
* 15 gram chmielu Challenger i 15 gram chmielu Citra wsyp do fermentora na 5 dni przed rozlewem.
Według kalkulatora wyszło 50 IBU, w rzeczywistości goryczka może się okazać bardziej odczuwalna.
-
Comment