chmiel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    #31
    arzy napisał(a)
    Czy po wyjęciu chmielu z brzeczki odciskacie go?
    Ja odciskam szyszki zawsze przy pomocy sita i łyżki.
    Granulat-kiedy stosowałem-zostawiałem do czasu, kiedy zebrał sie na dnie.Wtedy brzeczkę dekantowałem, ewentualnie przepuszczałem raz jeszcze przez gęstą tkaninę.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #32
      arzy napisał:
      Czy po wyjęciu chmielu z brzeczki odciskacie go?


      Nigdy nie odciskałem. Wydaje mi sie że nawet po 5-10 minutach gotowania nic więcej wartościowego się z niego nie uzyska. Taka zabawa chyba nie ma sensu. Po schłodzeniu gara do 20 st C czekam 15-20 min aż się ustoi i zlewam w miarę klarowne piwko znad chmielowego (i nie tylko) osadu.
      Last edited by Borysko; 2004-05-17, 12:58.

      Comment

      • k_k_s
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.02
        • 193

        #33
        Z ciekawości kupiłem paczkę szyszek chmielowych firmy zielarskiej Kawon z Gostynia. Ma ktoś z tym jakiekolwiek doświadczenie? Nada się? I o ile więcej trzeba dawać niż granulatu?

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_k_s Wyświetlenie odpowiedzi
          Z ciekawości kupiłem paczkę szyszek chmielowych firmy zielarskiej Kawon z Gostynia. Ma ktoś z tym jakiekolwiek doświadczenie? Nada się? I o ile więcej trzeba dawać niż granulatu?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          Przetwarzanie...
          X