Pięknie obrodził mi chmiel ,nie wiem jednak w jakiej fazie rozwinięcia szyszek można je zrywać.Są duże nawet do trzech cm dlugości.Czy wiecie w jakich warunkach trzeba je suszyć i przechowywać.
chmiel
Collapse
X
-
Mówi się o zbiorach na przełomie sierpnia i września, jednak mało w tym precyzji. Z tego powodu przy zbiorach swojego będę kierował się zapachem. Po roztarciu mają jeszcze zapach zwykłego zielska, będę więc czekam aż zaczną wydzielać charakterystyczny aromat.
Suszenie tak jak inne zielarskie zbiory; ciepłe i przewiewne miejsce. W zeszłym roku suszyłem rozłożone na stole w mieszkaniu; trzy dni wystarczyły, a jaki był zapach w całym domu ....
O przechowywaniu chmielu już na forum trochę pisano. Szczelnie zamknięty w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Pisano też o mrożeniu. Prawdopodonie sprasuję mój chmiel, żeby zajmował mniej miejsca.
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Szyszka ma być z zewnątrz conieco "papierowa" więc juz nie soczyscie zielona.
Też ogólnie sprężysta ( po scisnięciu wraca jakby do pierwotnej postaci)
Trudno aby wszystkie szyszki na roslinie osiagneły dojrzałosc jednoczesnie więc w warunkach amatorskich mozna sie pokusic o 2,3 zbiory rozciągniete w czasie tygodnia.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
W TV pokazali trwające właśnie chmielowe żniwa na Lubelszczyźnie, więc pewnie to czas zbiorówBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
tak przy okazji:
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Czes napisał(a)
Szyszka ma być z zewnątrz conieco "papierowa" więc juz nie soczyscie zielona.
Też ogólnie sprężysta ( po scisnięciu wraca jakby do pierwotnej postaci)
Trudno aby wszystkie szyszki na roslinie osiagneły dojrzałosc jednoczesnie więc w warunkach amatorskich mozna sie pokusic o 2,3 zbiory rozciągniete w czasie tygodnia.
Comment
-
-
Kolor
Z tego co mi wiadomo do celow piwowarskich uprawia sie tylko chmiel o kwiatostanie zenskim, z ktorych tworza sie owocostany zwane szyszka. Szyszki w okresie dojrzewania sa poczatkowo trawiasto zielone a po tem zielono-żólte (wtedy zrywac), a przejrzale staja sie brunatne i wtedy traca wartosc do celow piwowarskich... moze to w czyms pomoze... powodzeniaPiwoszka Karolcia:)
--------------------------------
Comment
-
-
Mam w ogrodzie chmiel, są szyszki, będę je zrywał sukcesywnie, ale jak odróżnić chmiel aromatyczny od goryczkowego.
Nie znam odmiany chmielu,gdyż sam go nie siałem po prostu jest w ogrodzie i tyle.
Czy ryzykować warkę z udziałem tego chmielu ?
Comment
-
-
jak go nie siałeś to może to być dziki chmiel, czasami ludzie sadzą japoński który sie nie nadaje do produkcji piwka. U mnie rośnie polski chmiel, w doniczce i na balkonie. Jakieś choróbsko go jednak trafiło i mam na nim aż 15 szyszek !!!! Co ja z tym zrobie ???
Ale nie odpowiem na pytanie jak odróżnić. trzeba poczekać na Czesa, może on to wyjaśniNoLeafClover
Comment
-
-
Ufff !
Na oko odróżnić odmiany chmielu niełatwo - być może są do tego zdolni chmielarze (krój liscia, kolor łodygi, wielkosc i kształt szyszki).
O przynaleznosci odmiany do grupy goryczkowych decyduje zawartosć tzw. alfa-kwasów (> 8%) ale oznaczenie zawartosci tychże jest w warunkach domowych praqktycznie niemożliwe.
Pozostaje poeksperymentować: założyłbym że ten chmiel ma nie więcej niż 5 % alfa (jak aromatyczne)i użył w stosownych ilosciach.
Zwróć uwagę czy aby szyszki nie są zaziarnione: jeżeli gdzies niedaleko była roslina męska to szyszki zostały zapylone i w nasadach ich listków urodziły się małe orzeszki. Taki chmiel raczej nie nadaje sie do celów piwowarskich.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
No i zdobyłem nowe doswiadczenie z chmielem. Wygląd,że jego wychodowanie i zebranie to pestka w porównaniu do pomyślnego przechowywania. To co zebrałem wysuszyłem, szczelnie zapakowałem i ... wczoraj (po około miesiącu) wyrzuciłem
Nadzieja jeszcze w mrożeniu.
Comment
-
-
cyt Czes :" Zwróć uwagę czy aby szyszki nie są zaziarnione: jeżeli gdzies niedaleko była roslina męska to szyszki zostały zapylone i w nasadach ich listków urodziły się małe orzeszki. Taki chmiel raczej nie nadaje sie do celów piwowarskich"
W mjej brzeczce znajdują się drobne ziarenka (pływają po wierzchu)
Wprawdzie mojego chmielu nie dodałem dużo, ale takie"orzeszki" są a dotyczczasowy proces fermentacji przebiega prawidłowo smak, także jest dobry.
Jutro chcę butelkować.
Jeżeli piwo nie będzie nadawało się do picie poinformuję Was.
Comment
-
-
Zaziarnione szyszki chmielowe mają:
1) istotnie zmniejszoną zawartosć alfa-kwasów w porównaniu z tym samym chmielem lecz dziewiczym
2) orzeszki są z natury swojej tłuste, a tłuszcz w brzeczce i piwie źle wpływa na pianę.
Powyższe nie oznacza wcale że Twoje piwo na pewno będzie złe: mało gorzkie i bez piany.
Szyszki zebrane przez Oryksa nie były dostatecznie wysuszone, jak mniemam. W każdym razie najlepiej przechowywać je w zamrażarce (- 18 deg.C).O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
Comment