chmiel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    #16
    Mój chmiel przechowuję w wiklinowym koszyku w przewiewnym miejscu.
    Czy muszę je schować do zamrażarki?
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #17
      Żywice miękkie chmielu ( te najcenniejsze dla piwowarstwa)łatwo utleniają sie tlenem powietrza. Twój chmiel straci ich pewno połowę w ciągu 2 miesięcy takiego przechowywania.
      Więc jednak upakuj szyszki w słoiku, który szczelnie zamkniesz (brak dostępu tlenu)i wsadź do zamrażarki ( im niższa temperatura tym wolniej biegną procesy utleniania).
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • Mawas
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 299

        #18
        OK zamrażam chmiel bez dalszej dyskusji.
        Ale wracając do "orzeszków" czy mam je wytrząsnąć zszyszek przed następną warką, czy dać sobie spokój z tym moim chmielem.
        Wydaje mi się że segregacja szyszek dziewic od samców jest obecnie nie możliwa bo wszystkie się już obsypały.
        Uwaga!!! bez skojarzeń proszę
        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          #19
          O tym czy chmiel jest akceptowalny zdecydujesz sam na podstawie piwa, którego już nawarzyłes.
          W każdym razie z wytrząsaniem orzeszków daj sobie spokój.
          Co do samców i dziewic to rzeczywiscie nie kojarzę . Chmiel jest rosliną rozdzielnopłciową. Szyszki rosną na żeńskiej. Męska może kryć się poza naszym polem widzenia. Wystarczy jednak, że wiatr powieje w odpowiednim momencie i kierunku i..
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • Mawas
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.02
            • 299

            #20
            skojarzyłem.
            Rzeczywiście co uwarzyłem to muszę wypić (o ile się da)
            Dziękuję za bezcenną wiedzę.
            O efektach poinformuję a samców i samice już studzę w zamrażarce.
            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

            Comment

            • szostak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.02
              • 1176

              #21
              Czy dziki chmiel, jaki mozna często spotkać na obrzeżach lasów nadaje się do produkcji piwa?

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #22
                Mawas napisał(a)
                skojarzyłem.
                Rzeczywiście co uwarzyłem to muszę wypić (o ile się da)
                Dziękuję za bezcenną wiedzę.
                O efektach poinformuję a samców i samice już studzę w zamrażarce.
                I jak z tym piwkiem? Wyszło?

                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #23
                  Czes napisał(a)
                  (...)
                  O przynaleznosci odmiany do grupy goryczkowych decyduje zawartosć tzw. alfa-kwasów (> 8%) ale oznaczenie zawartosci tychże jest w warunkach domowych praqktycznie niemożliwe.
                  Pozostaje poeksperymentować: założyłbym że ten chmiel ma nie więcej niż 5 % alfa (jak aromatyczne)i użył w stosownych ilosciach.
                  (...)
                  Mój chmiel ma 7% alfakwasów. Mam rozumieć że jest on aromoatyczny?
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #24
                    Jeżeli wiesz ile ten chmiel ma alfa-kwasów, to pewno wiesz jaka to konkretnie odmiana. Zwykle na opakowaniu oprócz zawartości alfa-kwasów
                    jest informacja: goryczkowy / aromatyczny. Rzadziej można tam znaleźć nazwę odmiany.
                    Jeżeli to krajowy chmiel, to w grę wchodzą odmiany: Marynka, Izabella albo Northern Brewer(NB). O tej pierwszej można powiedzieć, że jest niemal odmianą aromatyczną, pozostałe to odmiany goryczkowe.

                    Poza zawartością alfa kwasów, a nawet przede wszystkim, o aromatyczności odmiany stanowi skład olejków eterycznych chmielu.Tak to jest z grubsza, że im więcej alfa-kwasów w chmielu tym mniej atrakcyjny skład olejku.

                    8% alfa-kwasów to granica dość arbitralna. Na domiar złego zawartość tego składnika znacznie się waha z roku na rok, w zależności od warunków klimatycznych
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #25
                      Czes napisał(a)
                      Jeżeli wiesz ile ten chmiel ma alfa-kwasów, to pewno wiesz jaka to konkretnie odmiana. Zwykle na opakowaniu oprócz zawartości alfa-kwasów
                      jest informacja: goryczkowy / aromatyczny. Rzadziej można tam znaleźć nazwę odmiany.
                      Jeżeli to krajowy chmiel, to w grę wchodzą odmiany: Marynka, Izabella albo Northern Brewer(NB). O tej pierwszej można powiedzieć, że jest niemal odmianą aromatyczną, pozostałe to odmiany goryczkowe.

                      Poza zawartością alfa kwasów, a nawet przede wszystkim, o aromatyczności odmiany stanowi skład olejków eterycznych chmielu.Tak to jest z grubsza, że im więcej alfa-kwasów w chmielu tym mniej atrakcyjny skład olejku.

                      8% alfa-kwasów to granica dość arbitralna. Na domiar złego zawartość tego składnika znacznie się waha z roku na rok, w zależności od warunków klimatycznych
                      Dzieki wielkie, ale...
                      chmiel, a właściwie granulat dostałem. Wiem o nim tylko tyle co napisałem no może jeszcze to że to typ 90. Nic więcej.
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • Czes
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.06
                        • 752

                        #26
                        Zatem traktuj go jako chmiel goryczkowy. Żaden z aromatycznych, obecnych w polskim piwowarstwie nie miewa 7% alfa w granulacie 90
                        (to oznacza, że w wyniku przerobu 100 g szyszek otrzymuje się 90 g granulatu).
                        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                        Comment

                        • arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

                          #27
                          Dzięki wielkie
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • quduaty
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.07
                            • 80

                            #28
                            Kupując chmiel w browamatorze dostaje się go szczelnie zapakowany w torebkach z laminowanej folii... To taki też trza do zamrażarki?
                            Krew to życie - a piwo to jego esencja

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #29
                              Granulatu w ogóle nie trzeba mrozić. Szyszki suszone można, ale to są tak małe porcje, że chyba zuzywa się na raz lub góra dwie warki, więc nie ma potrzeby.

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #30
                                Czy po wyjęciu chmielu z brzeczki odciskacie go?
                                Ja po uwarzeniu ostatniej warki tak zrobiłem. Teraz wiem jak dużo straciłem przy poprzednich warkach.
                                Zaznaczam, iż był to granulat.
                                Last edited by arzy; 2004-05-12, 11:27.
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X