Żywice miękkie chmielu ( te najcenniejsze dla piwowarstwa)łatwo utleniają sie tlenem powietrza. Twój chmiel straci ich pewno połowę w ciągu 2 miesięcy takiego przechowywania.
Więc jednak upakuj szyszki w słoiku, który szczelnie zamkniesz (brak dostępu tlenu)i wsadź do zamrażarki ( im niższa temperatura tym wolniej biegną procesy utleniania).
OK zamrażam chmiel bez dalszej dyskusji.
Ale wracając do "orzeszków" czy mam je wytrząsnąć zszyszek przed następną warką, czy dać sobie spokój z tym moim chmielem.
Wydaje mi się że segregacja szyszek dziewic od samców jest obecnie nie możliwa bo wszystkie się już obsypały.
Uwaga!!! bez skojarzeń proszę
O tym czy chmiel jest akceptowalny zdecydujesz sam na podstawie piwa, którego już nawarzyłes.
W każdym razie z wytrząsaniem orzeszków daj sobie spokój.
Co do samców i dziewic to rzeczywiscie nie kojarzę . Chmiel jest rosliną rozdzielnopłciową. Szyszki rosną na żeńskiej. Męska może kryć się poza naszym polem widzenia. Wystarczy jednak, że wiatr powieje w odpowiednim momencie i kierunku i..
skojarzyłem.
Rzeczywiście co uwarzyłem to muszę wypić (o ile się da)
Dziękuję za bezcenną wiedzę.
O efektach poinformuję a samców i samice już studzę w zamrażarce.
Mawas napisał(a) skojarzyłem.
Rzeczywiście co uwarzyłem to muszę wypić (o ile się da)
Dziękuję za bezcenną wiedzę.
O efektach poinformuję a samców i samice już studzę w zamrażarce.
Czes napisał(a) (...)
O przynaleznosci odmiany do grupy goryczkowych decyduje zawartosć tzw. alfa-kwasów (> 8%) ale oznaczenie zawartosci tychże jest w warunkach domowych praqktycznie niemożliwe.
Pozostaje poeksperymentować: założyłbym że ten chmiel ma nie więcej niż 5 % alfa (jak aromatyczne)i użył w stosownych ilosciach.
(...)
Mój chmiel ma 7% alfakwasów. Mam rozumieć że jest on aromoatyczny?
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Jeżeli wiesz ile ten chmiel ma alfa-kwasów, to pewno wiesz jaka to konkretnie odmiana. Zwykle na opakowaniu oprócz zawartości alfa-kwasów
jest informacja: goryczkowy / aromatyczny. Rzadziej można tam znaleźć nazwę odmiany.
Jeżeli to krajowy chmiel, to w grę wchodzą odmiany: Marynka, Izabella albo Northern Brewer(NB). O tej pierwszej można powiedzieć, że jest niemal odmianą aromatyczną, pozostałe to odmiany goryczkowe.
Poza zawartością alfa kwasów, a nawet przede wszystkim, o aromatyczności odmiany stanowi skład olejków eterycznych chmielu.Tak to jest z grubsza, że im więcej alfa-kwasów w chmielu tym mniej atrakcyjny skład olejku.
8% alfa-kwasów to granica dość arbitralna. Na domiar złego zawartość tego składnika znacznie się waha z roku na rok, w zależności od warunków klimatycznych
Czes napisał(a) Jeżeli wiesz ile ten chmiel ma alfa-kwasów, to pewno wiesz jaka to konkretnie odmiana. Zwykle na opakowaniu oprócz zawartości alfa-kwasów
jest informacja: goryczkowy / aromatyczny. Rzadziej można tam znaleźć nazwę odmiany.
Jeżeli to krajowy chmiel, to w grę wchodzą odmiany: Marynka, Izabella albo Northern Brewer(NB). O tej pierwszej można powiedzieć, że jest niemal odmianą aromatyczną, pozostałe to odmiany goryczkowe.
Poza zawartością alfa kwasów, a nawet przede wszystkim, o aromatyczności odmiany stanowi skład olejków eterycznych chmielu.Tak to jest z grubsza, że im więcej alfa-kwasów w chmielu tym mniej atrakcyjny skład olejku.
8% alfa-kwasów to granica dość arbitralna. Na domiar złego zawartość tego składnika znacznie się waha z roku na rok, w zależności od warunków klimatycznych
Dzieki wielkie, ale...
chmiel, a właściwie granulat dostałem. Wiem o nim tylko tyle co napisałem no może jeszcze to że to typ 90. Nic więcej.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Zatem traktuj go jako chmiel goryczkowy. Żaden z aromatycznych, obecnych w polskim piwowarstwie nie miewa 7% alfa w granulacie 90
(to oznacza, że w wyniku przerobu 100 g szyszek otrzymuje się 90 g granulatu).
Granulatu w ogóle nie trzeba mrozić. Szyszki suszone można, ale to są tak małe porcje, że chyba zuzywa się na raz lub góra dwie warki, więc nie ma potrzeby.
Czy po wyjęciu chmielu z brzeczki odciskacie go?
Ja po uwarzeniu ostatniej warki tak zrobiłem. Teraz wiem jak dużo straciłem przy poprzednich warkach.
Zaznaczam, iż był to granulat.
Comment