Przechowywanie słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wartburg
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.03
    • 95

    Przechowywanie słodu

    Czesc
    Dzis rano udalo mi sie zdobyc wreszczie slod (w okolicach Krakowa to bardzo trudne). Mam go ok 40-50 kg. I pytanie. Jak przechowujecie slod? Glownie chodzi mi o to ze wydziela on bardzo specyficzny i intensywny zapach. Mi sie podoba, ale nie wiem co na to moi wspollokatorzy. Najlepiej byloby zamknac slod w jakims szczelnym opakowaniu np. worku. Ale czy nie zaplesnieje? Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.

    Wartburg
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

    #2
    Ja przechowuję słód w dużych workach plastykowych na suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Tam (nieśrutowany!) słód trzyma się nawet cały rok.

    Jeszcze lepiej będzie, jeżeli masz możliwość przechowywania słodu w zamrażalniku - jednak jestem przekonany, że twój zamrażalnik na pewno nie ma możliwość do przechowywania 40 do 50 kg słodu...

    Zamrożony słód możesz spokojnie przechowywać przez lata!
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei

    Comment

    • wartburg
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.03
      • 95

      #3
      Tak jak juz wspominalem przy innej okazji bardzo cie tu Volker brakowalo.

      Wartburg

      Comment

      • picv
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.04
        • 14

        #4
        Jeśli zdecydujesz się na przechowywanie w piwnicy to zabezpiecz się przed gryzoniami i insektami.

        Comment

        • gul_gul
          Premium Member
          • 2001.02
          • 359

          #5
          To fakt.
          Trochę się zagapiłem i myszy dobrały mi się do surowców.
          Karmelowy ledwo podziobały, ale Pilzneński to żrą na potęgę.

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            Wiemy że chłodne, suche i ciemne warunki są najlepsze do przechowywania ale rozwijając temat mam pytania:
            1. Czy worek nylonowy (z założenia szczelny) to dobre rozwiązanie?
            2. Jaka temperatura jest dopuszczalna przy przechowywaniu słodu?
            3. A może balkon w okresie zimowym będzie lepszym rozwiązaniem?

            ...za słód !

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              Lepszy jest taki worek który jest chociaż trochę przewiewny. Ziarna źle się przechowują w szczelnych workach. Może zapleśnieć jeżeli dostanie się troche wilgoci, lub zaparzyć. Wilgoc może być z powietrza.
              Ja trezymam w workach na ziarno takich 20 kg, w garażu na strychu. Gryzoni jeszcze nie zauważyłem.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #8
                pjenknik napisał(a)
                --ciach--
                Ja trezymam w workach na ziarno takich 20 kg, w garażu na strychu.
                --ciach--
                Zakładam, iż również latem gdy temperatura jest wysoka. Domyślam się także że słód jeszcze bardziej wysycha. Jak się to ma do jego własności/trwałości/wydajności?

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Ja przechowuję w 5-litrowych butlach po wodzie mineralnej. Mówię wam - rewelacja. Na dodatek bardzo łatwo odmierza się do zasypu, a mielenie to już bajka - wkładam taką butlę otworem w zsyp młynka i samo leci.

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)
                    Ja przechowuję w 5-litrowych butlach po wodzie mineralnej. Mówię wam - rewelacja. Na dodatek bardzo łatwo odmierza się do zasypu, a mielenie to już bajka - wkładam taką butlę otworem w zsyp młynka i samo leci.
                    Fajnie, sposób rzeczywiście wygodny. Warty stosowania.
                    Ale to tylko sposób. W jakich warunkach i jak długo da się przechowywać w tych butlach? Krzysiu, nie bądź taki skromny i podziel się doświadczeniem.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Butle muszą być dokładnie wysuszone, co osiągam latem wystawiając na słońce, zimą stawiając przy grzejniku. Słód natychmiast po przywiezieniu przesypuję do tych butli, ubijając poprzez uderzanie dnem butli o stół do czasu, aż przestanie zmniejszać się objętość ziarna. Butla powinna być zasypana do samej góry. Potem szczelnie zakręcam.
                      U mnie stoi kilka miesięcy w piwnicy (brak światła, temp. dodatnia 10 - 20 st., zależnie od pory roku). Nie zauwazyłem, żeby ze słodem działo się coś złego.

                      Teoretycznie słód powinien być przechowywany w workach z dostępem powietrza, ale w warunkach domowych trudno uniknąć nawilgocenia parą z powietrza, możliwe jest też nabranie obcych zapachów. Jak to może wpłynąć na właściwości słodu - nie wiem, ale zapewne może je pogorszyć, skoro teoretycy przestrzegają przed tym.
                      Last edited by Krzysiu; 2003-11-10, 10:19.

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #12
                        Krzysiu napisał(a)
                        --ciach--
                        U mnie stoi kilka miesięcy w piwnicy (brak światła, temp. dodatnia 10 - 20 st., zależnie od pory roku). Nie zauwazyłem, żeby ze słodem działo się coś złego.

                        --- Zbieram od teraz wszystkie butle po 5l wodach...

                        Teoretycznie słód powinien być przechowywany w workach z dostępem powietrza, ale w warunkach domowych trudno uniknąć nawilgocenia parą z powietrza, możliwe jest też nabranie obcych zapachów. Jak to może wpłynąć na właściwości słodu - nie wiem, ale zapewne może je pogorszyć, skoro teoretycy przestrzegają przed tym.


                        --- Na razie mam w workach płuciennych i w piwnicy względnie suchej i raczej chłodnej.
                        Dzięki za cenne wskazówki.

                        Comment

                        • arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

                          #13
                          Przechowywanie słodu

                          Gdzie i jak przechowujecie słód?

                          W domu czy lepiej w chłodnej piwnicy?
                          W szczelnie zamkniętnym pojemniku czy lepiej w worku?
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • kangurpl
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.03
                            • 2660

                            #14
                            Ja staram się przechowywac słód w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
                            Używam plastykowych butelek po wodach mineralnych ew. po coli.
                            Słody specjalne które mam w niewielkich ilościach pakuję do pełna w buteli 1, 1.5 lub 2 litrowe. Większe ilości w butle 5 litrowe.
                            Duże ilości niestety z konieczności stoją w workach, trudno np. 40 kg worek rozsypać do butli 5 kg (nie mam aż tylu).
                            Trzymam w domu, nie bardzo mam ochotę ryzykować zepsucia słodu przez obce zapachy czy też gryzonie (dot. słodu w workach). Słód w butelkach nie zajmuje u mnie aż tyle miejsca aby to było jakimś problemem.
                            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                            Comment

                            • may
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1508

                              #15
                              Odp: Przechowywanie słodu

                              arzy napisał(a)
                              Gdzie i jak przechowujecie słód?

                              W domu czy lepiej w chłodnej piwnicy?
                              W szczelnie zamkniętnym pojemniku czy lepiej w worku?
                              Słód przechowuję w piwnicy szczelnie zamkniętych pojemnikach.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X