Przechowywanie słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radek_sziwa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.11
    • 2

    #31
    Na tym filmie Tomasza Kopyry (od 3 minuty) widac ze slod jest zapakowany w worki http://www.youtube.com/watch?v=bdw0dFXVQD4 . Pytanie jak szczelne one sa. Gdy dostane pudelka to nie bede ich w takim razie otwieral tylko wezme wsadze w duzy worek i zapakuje do szafki na strychu bo tam chyba mniejsza szansa na jakas wilgoc w powietrzu niz w piwnicy. Czy przechowywanie w temperaturze okolo 12C bedzie mialo jakis wplyw negatywny czy pozytywny na slod?

    Dzieki.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10781

      #32
      Neutralny
      Mniej książków więcej piwa

      Comment


      • #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radek_sziwa Wyświetlenie odpowiedzi
        Hej,

        To moj pierwszy post wiec na poczatek: Witam wszystkich i pozdrawiam z deszczowej Norwegii! Ruszam z domowym warzeniem na emigracji i w zwiazku z tym mam pytanie. Na start zakupilem, oprocz zestawu startowego, rowniez kilka gotowych zestawow surowcow z browamatora. Poniewaz nie mam srutownicy, wszystkie slody wybralem jako zesrutowane. I teraz pytanko, ile taki "fabrycznie" zapakowany i zesrutowany slod moze stac i gdzie go lepiej trzymac? Mam piwnice gdzie jest okolo 12C, mam tez strych gdzie jest podobna temperatura. Na poczatek chcialem uwazyc dwie warki z brekitow zeby ogarnac wszystkie ruchy, potem jedna z ekstraktow i potem juz z zacieraniem. Czytajac ten watek troche sie jednak boje ze mi sie ten zesrutowany slod jakos zepsuje. Ile on tak moze stac? To jest kwestia 2-3 tygodni i do kosza, czy moze pare miesiecy wytrzyma?

        Dzieki!
        Jak zamawiałem z BA (jakieś 3 lata temu) gotowe zestawy to słód był szczelnie zamknięty, więc o wilgoć się tam nie zostanie, co innego, że słód jest już ześrutowany, a taki za długo nie może stać, oczywiście piwo wyjdzie (mój słód ześrutowany był prawie rok, piwo był dobre ), ale ma to jakiś negatywny wpływ, z tego co pamiętam to też wydajność jest niższa, ale o szczegóły to proś Krzysia, On jest w tych tematach biegły.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radek_sziwa Wyświetlenie odpowiedzi
          ... Czy przechowywanie w temperaturze okolo 12C bedzie mialo jakis wplyw negatywny czy pozytywny na slod?
          Zapytaj kopyra. Niech ci wyśle jakiś film na ten temat.

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

            #35
            Polecam artykuł napisany przez profesjonalistę: Przechowywanie słodów i zbóż.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • ksieciuniu
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.11
              • 157

              #36
              Ześrutowany słód (karmelowy) to lepiej przechowywać w lodówce, piwnicy czy zamrozić?
              I ile go można przechowywać bez ryzyka większej straty wydajności czy innych niepożądanych zjawisk - tygodnie? miesiące?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10781

                #37
                Mój leży w piwnicy(temp -3 - +28) Karmelowemu to chyba wisi
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                Przetwarzanie...
                X