Przechowywanie słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #16
    Ja przechowuję w workach w piwnicy. Jest sucha i niezbyt zimna, ale też nie ciepła. Osobiście uważam, że szczelne zamknięcia skracają czas przechowywania słodu. Śrutuję tuż przed użyciem bo już gdzieś słyszałem jak krótki jest żywot śruty.

    Comment

    • konopielka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2001.09
      • 4

      #17
      Słód przechowuję w workach włożonych do zamrażarki.Wcześniej tak też robiłem ze śrutowanym słodem.

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8115

        #18
        Musisz mieć sporą zamrażąrkę.Moja zazwyczaj jest pełna.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • konopielka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2001.09
          • 4

          #19
          kiszot napisał(a)
          Musisz mieć sporą zamrażąrkę.Moja zazwyczaj jest pełna.
          Mam dwie. W jednej trzymam słód i chmiel, a w drugiej resztę.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10785

            #20
            z tym zamrażaniem to chyba przesada ,chyba że przechowujesz go latami
            Last edited by anteks; 2005-01-02, 21:29.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #21
              Słuchajta ludziska - taki temat już istnieje od dawna (Slado, Ty się nawet w nim udzielałeś )

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #22
                Alboć ART sprytnie połączył wątki albo krążymy cały czas w tym samym.
                Nie sposób pamiętać gdzie się pisało rok temu
                Odświeżenie tematu nie jest złą rzeczą
                Last edited by slado; 2005-01-04, 08:37.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23964

                  #23
                  Tak, tematy zostały połączone.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #24
                    Odp: Przechowywanie slodu

                    wartburg napisał(a)
                    Czesc
                    Dzis rano udalo mi sie zdobyc wreszczie slod (w okolicach Krakowa to bardzo trudne). Mam go ok 40-50 kg. I pytanie. Jak przechowujecie slod? Glownie chodzi mi o to ze wydziela on bardzo specyficzny i intensywny zapach. Mi sie podoba, ale nie wiem co na to moi wspollokatorzy. Najlepiej byloby zamknac slod w jakims szczelnym opakowaniu np. worku. Ale czy nie zaplesnieje? Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.

                    Wartburg
                    Wczoraj przy okazji robienia porządków w piwnicy znalazłem fabrycznie zapakowane opakowanie słodu karmelowego BA. Zaniepokojony dziwnym zachowaniem łuski /która wydawała się być przylepiona do wnętrza torebki/ odnalazłem wewnątrz opakowania owadzią larwę w kokonie. Oczywiście słód wyrzuciłem a jutro zabieram się za przegląd zapasów słodu z nadzieją że są "czyste". Czy mieliście podobne przypadki?
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Krzysiu napisał
                      Ja przechowuję w 5-litrowych butlach po wodzie mineralnej...
                      Z moim słodem nic się nie dzieje - nie zawilgaca się, nic się w nim nie zalęgło, nie kruszy się, nie traci aromatu - więc chyba jest dobrze. Najdłużej trzymam karmelowy ciemny, już prawie dwa lata (dużo dostałem swego czasu) i nadal jest jak nowy.

                      Comment

                      • lewander
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.02
                        • 13

                        #26
                        Witam

                        Odświeżam tak stary temat, ale ostatnio dostałem dość sporą ilość różnego rodzaju słodu. Między innymi cały fabrycznie zapakowany worek 25kg słodu monachijskiego I, 3 worki po około 10 kg ( worki fabryczne 25kg zawinięte od góry i związane ) i kilka szczelnie zamkniętych wiaderek z mniejszą ilością słodu. Jedyny mankament to to, że słód ma już prawie 4 lata. Całość była przetrzymywana w pokoju na poddaszu. Nie zauważyłem aktywności szkodników, pleśni itp.

                        Czy mogę spróbować użyć tych słodów, czy lepiej nie zawracać sobie tym głowy i kupić świeży słód?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Używać bez stresu. Nic im nie powinno dolegać.

                          Comment

                          • anjinsan
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.05
                            • 63

                            #28
                            Ja właśnie po 3 latach znowu zabrałem się za ważenie. Miałem stare zapasy - 3 lata. Przechowywane w nieszczególnie dobranym miejscu. Podczas przeprowadzki przewracało się z kąta w kąt. Wszystko w foliowych woreczkach, dwa naruszone /myszy/ na szczęście tylko powierzchownie tak jakby wolały folię od ziarna i ... piwko wyszło smaczne. Dobrze że nie zakupiłem tego ze śrutowaniem.
                            Więc myślę że nie będzie problemu. Powodzenia.

                            Comment

                            • radek_sziwa
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.11
                              • 2

                              #29
                              Hej,

                              To moj pierwszy post wiec na poczatek: Witam wszystkich i pozdrawiam z deszczowej Norwegii! Ruszam z domowym warzeniem na emigracji i w zwiazku z tym mam pytanie. Na start zakupilem, oprocz zestawu startowego, rowniez kilka gotowych zestawow surowcow z browamatora. Poniewaz nie mam srutownicy, wszystkie slody wybralem jako zesrutowane. I teraz pytanko, ile taki "fabrycznie" zapakowany i zesrutowany slod moze stac i gdzie go lepiej trzymac? Mam piwnice gdzie jest okolo 12C, mam tez strych gdzie jest podobna temperatura. Na poczatek chcialem uwazyc dwie warki z brekitow zeby ogarnac wszystkie ruchy, potem jedna z ekstraktow i potem juz z zacieraniem. Czytajac ten watek troche sie jednak boje ze mi sie ten zesrutowany slod jakos zepsuje. Ile on tak moze stac? To jest kwestia 2-3 tygodni i do kosza, czy moze pare miesiecy wytrzyma?

                              Dzieki!

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Nie wiem, jak jest zapakowany, ale najprostsze wyjście to worek foliowy, szczelnie zamknąć i może stać długo.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X