Ja przechowuję w workach w piwnicy. Jest sucha i niezbyt zimna, ale też nie ciepła. Osobiście uważam, że szczelne zamknięcia skracają czas przechowywania słodu. Śrutuję tuż przed użyciem bo już gdzieś słyszałem jak krótki jest żywot śruty.
Przechowywanie słodu
Collapse
X
-
Musisz mieć sporą zamrażąrkę.Moja zazwyczaj jest pełna.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Tak, tematy zostały połączone.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Odp: Przechowywanie slodu
wartburg napisał(a)
Czesc
Dzis rano udalo mi sie zdobyc wreszczie slod (w okolicach Krakowa to bardzo trudne). Mam go ok 40-50 kg. I pytanie. Jak przechowujecie slod? Glownie chodzi mi o to ze wydziela on bardzo specyficzny i intensywny zapach. Mi sie podoba, ale nie wiem co na to moi wspollokatorzy. Najlepiej byloby zamknac slod w jakims szczelnym opakowaniu np. worku. Ale czy nie zaplesnieje? Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.
WartburgKETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
Krzysiu napisał
Ja przechowuję w 5-litrowych butlach po wodzie mineralnej...
Comment
-
-
Witam
Odświeżam tak stary temat, ale ostatnio dostałem dość sporą ilość różnego rodzaju słodu. Między innymi cały fabrycznie zapakowany worek 25kg słodu monachijskiego I, 3 worki po około 10 kg ( worki fabryczne 25kg zawinięte od góry i związane ) i kilka szczelnie zamkniętych wiaderek z mniejszą ilością słodu. Jedyny mankament to to, że słód ma już prawie 4 lata. Całość była przetrzymywana w pokoju na poddaszu. Nie zauważyłem aktywności szkodników, pleśni itp.
Czy mogę spróbować użyć tych słodów, czy lepiej nie zawracać sobie tym głowy i kupić świeży słód?
Comment
-
-
Ja właśnie po 3 latach znowu zabrałem się za ważenie. Miałem stare zapasy - 3 lata. Przechowywane w nieszczególnie dobranym miejscu. Podczas przeprowadzki przewracało się z kąta w kąt. Wszystko w foliowych woreczkach, dwa naruszone /myszy/ na szczęście tylko powierzchownie tak jakby wolały folię od ziarna i ... piwko wyszło smaczne. Dobrze że nie zakupiłem tego ze śrutowaniem.
Więc myślę że nie będzie problemu. Powodzenia.
Comment
-
-
Hej,
To moj pierwszy post wiec na poczatek: Witam wszystkich i pozdrawiam z deszczowej Norwegii! Ruszam z domowym warzeniem na emigracji i w zwiazku z tym mam pytanie. Na start zakupilem, oprocz zestawu startowego, rowniez kilka gotowych zestawow surowcow z browamatora. Poniewaz nie mam srutownicy, wszystkie slody wybralem jako zesrutowane. I teraz pytanko, ile taki "fabrycznie" zapakowany i zesrutowany slod moze stac i gdzie go lepiej trzymac? Mam piwnice gdzie jest okolo 12C, mam tez strych gdzie jest podobna temperatura. Na poczatek chcialem uwazyc dwie warki z brekitow zeby ogarnac wszystkie ruchy, potem jedna z ekstraktow i potem juz z zacieraniem. Czytajac ten watek troche sie jednak boje ze mi sie ten zesrutowany slod jakos zepsuje. Ile on tak moze stac? To jest kwestia 2-3 tygodni i do kosza, czy moze pare miesiecy wytrzyma?
Dzieki!
Comment
-
Comment