ekstrakt słodowy "no name"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Goosfrabba
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 14

    #1

    ekstrakt słodowy "no name"

    Moi drodzy.
    Skupuję się na swoją pierwszą warkę z puszki. Nie chcę używać w warzeniu cukru, tylko niechmielony ekstrakt.
    Teraz moje pytanie. Znalazłem na allegro ekstrakt słodowy w cenie 20 zł za 1,7 kg. Nie jest opisane kto jest producentem:http://allegro.pl/ekstrakt-slodowy-j...128422011.html
    Markowe ekstrakty niechmielone są 1,5-2 razy droższe. Czy ktoś próbował ważyć z tego ekstraktu? Czy jest sens dopłacać do gozdawy czy coopersa?
    Z góry dzięki za odpowiedź.
  • Myszon007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.02
    • 1208

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Goosfrabba
    Nie jest opisane kto jest producentem
    Najprawdopodobniej czeska http://www.sladovnabruntal.cz/
    ♪♫

    Comment

    • pyton1983
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 18

      #3
      Kilka ekstraktów wypróbowałem i wiem,że nie warto przepłacać.Jakościowo wszystkie są podobne i spełniają dobrze swoją rolę.

      Comment

      • Goosfrabba
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.10
        • 14

        #4
        ale aż taka różnica w cenie? nie jest to podejrzane?

        Comment

        • pyton1983
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.10
          • 18

          #5
          To jest na 98proc ekstrakt z bruntala ze zmienioną naklejka.Mam identyczny pojemnik lecz z inna nazwą...po prostu każda firma/sklep po zakupie od Czechów drukuje własne nalepki i sprzedaje w cenie opłacalnej dla nich.Popatrz strony sklepów piwowarskich lub bimbrowo-winiarskich tam często się przewija białe opakowanie 1,7kg z brązowa zakrętką ale pod innymi nazwami.
          Ostatnia zmiana dokonana przez pyton1983; 2015-10-14, 21:11.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • o2w5n778
            Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
            o2w5n778
            Cześć!
            Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
            2018-05-04, 21:05
          • Orzech1988
            XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
            Orzech1988
            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
            zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
            XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


            Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
            2020-01-15, 17:07
          • darekd
            Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
            darekd
            Tvirtas czyli mocne.

            Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

            Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
            Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
            Barwa - bardzo ciemne złoto
            Wysycenie...
            2024-10-06, 23:18
          • darekd
            ?, Neuschwansteiner Helles
            darekd
            Piwo sygnowane przez "The World of Neuschwansteiner Brauerei" ze Schwangau i choć adres wskazuje na nowy restauracyjny browar Schloss Brauhaus Schwangau, to jest on za mały na piwo, które jest dostępne w wielu regionach NIemiec (choć pewnie właściciel jest ten sam). NIe wiadomo, gdzie...
            2024-09-23, 23:07
          • Orzech1988
            X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
            Orzech1988
            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

            Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
            2019-01-13, 21:23
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...