Właśnie skończył mi się słód jęczmiennny,a dynia już upieczona czeka i tak sobie myśle,czy ktoś jeszce oprócz mnie jedzie na słodach zrobionych głównie przez siebie?
Własnoręczne słodowanie zbóż.
Collapse
X
-
Własnoręczne słodowanie zbóż.
Tagi: brak -
pewnie pod hasłem "słodowanie" znajdziesz tu kilku słodowników.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Tak,tak,już próbowałem w ten sposób.Dziękuję CZUJNY ADMINIEComment
-
Zdaje się,że w związku z uciążliwością procesu panie i panowie Piwowarzy Domowi wolą gotowy słód w workach pozyskiwać
A chodziło mi głównie o to czy ktoś próbował sprawdzać na tym samym ziarnie słodowanie poprzez kilkukrotne namaczanie,suszenie,sprawdzanie wilgotności oraz słodowanie "na lenia" tzn. namoczyć podkiełkować i wysuszyć.Czy jest zauważana różnica?
No i co ze słodem robionym z ziarna paszowego dobrej lub miernej jakości w porównaniu z ziarnem typowo browarniczym.Comment
-
Wielu próbowało. Na piwo.org może coś znajdziesz więcej. Ogólnie hit or miss, ale częściej miss.Comment
Related Topics
Collapse
-
Japończycy mają swój browar w Delcie Mekongu.
5% alk.
oryginalna puszka, którą browar już stosował - w kształcie pokala. 0,65 ml.
Aromat - początkowo wyraźna, trochę stoutowa paloność, potem słodsze nuty słodowe (podpalane ziarna zbóż, trochę...-
Channel: Wietnam
-
-
https://www.warsteiner.de/unser-bier/brewers-gold
Niefiltrowane, 12% ekstr, 5,2% alk.
Aromat - słodowy - krówki, chałka drożdżowa, lekko prażone tony, nieco suszu owocowego i odrobina miodu
Piana - wysoka, zwarta, średnia trwałość, ale dłużej zostawia koronkę,...-
Channel: Niemcy
-
-
Górna Frankonia (Bawaria)
Ekologiczny landbier.
https://www.gasthof-pfister.de/braukultur/
Alk. 4,9%
Aromat - słodowy, zboże, mniej chleb, nieco drożdżowy
Piana - wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - słomkowo-złota, opalizująca...-
Channel: Niemcy
-
-
Górna Frankonia:
https://www.brauerei-hofmann.de/
Aromat - słodowy, suszone ziarno
Piana - średnia, trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemne złoto/jantar
Smak - słodowy z suszonymi ziarnami zbóż i prażonych pestek dyni, lekka orzechowa goryczka
...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar z Górnej Bawarii; dużo hellesów mają w ofercie
Ten z tych nowszych w ofercie i parametrach:
Alk. 5,1% vol. - Stammwürze: 11,8%
https://www.maxlrain.de/en/unsere-biere/maxl-helles
Aromat - suszone ziarna zbóż, potem jakby delikatna drożdżowa...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment