Właśnie skończył mi się słód jęczmiennny,a dynia już upieczona czeka i tak sobie myśle,czy ktoś jeszce oprócz mnie jedzie na słodach zrobionych głównie przez siebie?
Własnoręczne słodowanie zbóż.
Collapse
X
-
Własnoręczne słodowanie zbóż.
Tagi: brak
-
-
pewnie pod hasłem "słodowanie" znajdziesz tu kilku słodowników.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Tak,tak,już próbowałem w ten sposób.Dziękuję CZUJNY ADMINIE
Comment
-
-
Zdaje się,że w związku z uciążliwością procesu panie i panowie Piwowarzy Domowi wolą gotowy słód w workach pozyskiwać
A chodziło mi głównie o to czy ktoś próbował sprawdzać na tym samym ziarnie słodowanie poprzez kilkukrotne namaczanie,suszenie,sprawdzanie wilgotności oraz słodowanie "na lenia" tzn. namoczyć podkiełkować i wysuszyć.Czy jest zauważana różnica?
No i co ze słodem robionym z ziarna paszowego dobrej lub miernej jakości w porównaniu z ziarnem typowo browarniczym.
Comment
-
-
Wielu próbowało. Na piwo.org może coś znajdziesz więcej. Ogólnie hit or miss, ale częściej miss.
Comment
-
Comment