Milk Stout jakie drożdże do 22C

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hanzo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2016.02
    • 114

    Milk Stout jakie drożdże do 22C

    Cześć.
    Chciałbym spróbować zrobić milk stouta.
    Przy poprzednim piwie miałem temperaturę w czasie fermentacji 22-23 stopnie C.
    Które drożdże wybrać żeby dały radę przy takiej temperaturze?
    Mogę wstawić fermentor do garażu podziemnego w którym obecnie jest 12C, ale to chyba będzie zbyt zimno.
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    W tym wypadku lepiej będzie fermentować piwo w tych 12, niż 22C. Takie drożdże jak S-04 powinny spokojnie sobie dać radę w tej temperaturze.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • Hanzo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2016.02
      • 114

      #3
      Tak patrze po sklepie i wpadły mi w oko drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast http://www.browar.biz/centrumpiwowar...am_-_ale_yeast
      Powinny się też nieźle sprawdzić?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        @kostas, czy stout na dolniakach to nazbyt luźna interpretacja

        Danstary bardzo dobrze sie sprawią, to sprawne i czyste profilowo drożdże i nie przytłumią niczym laktozy.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • kostas
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.08
          • 212

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          @kostas, czy stout na dolniakach to nazbyt luźna interpretacja

          Danstary bardzo dobrze sie sprawią, to sprawne i czyste profilowo drożdże i nie przytłumią niczym laktozy.
          Jakich dolniakach? Po prostu stwierdzam fakt, że takie drożdże jak S-04 poradzą sobie w temperaturze > 12C.
          Browar Domowy El Greco na Facebooku

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Faktyka, pisałeś o ejlowych, coś nie doczytałem...
            Last edited by fidoangel; 2016-02-14, 21:56.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Hanzo
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2016.02
              • 114

              #7
              Zamówiłem Danstary. Zastanawiam się czy niska temperatura wpłynie na wydłużenie czasu fermentacji?

              Comment

              • kostas
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.08
                • 212

                #8
                Nie znam tych drożdży, bo nigdy ich nie używałem, ale logika podpowiada mi to samo co podpowiada i Tobie - tak.
                Browar Domowy El Greco na Facebooku

                Comment

                Przetwarzanie...
                X