Czy ktoś używał chmielu Bohemie?
Planuję warzenie Pilsa. Posiadam 100g Saaza bardzo słabego 3,0 % aa. Według BS jest to za mało. Celuję w około 40 IBU. Oprócz Saaza mam jeszcze 30g Marynki 10% aa i 30g Bohemie 6% aa.
Planuję chmielenie Saazem: 50g 60', 25g 20' i 25g 5'
Lepiej byłoby dorzucić Bohemie na 60', czy jednak bezpieczniej byłoby użyć marynki do podbicia goryczy? Posiadam jeszcze ewentualnie Lubelski, Sybilla i Perle ale nie biorę ich pod uwagę. Z racji pochodzenia użyłbym Bohemie, ale nigdy jego nie używałem i nie wiem czego się po nim spodziewać.
Jakie są wasze doświadczenia z Bohemie przy chmieleniu na gorycz, smak, aromat?
Planuję warzenie Pilsa. Posiadam 100g Saaza bardzo słabego 3,0 % aa. Według BS jest to za mało. Celuję w około 40 IBU. Oprócz Saaza mam jeszcze 30g Marynki 10% aa i 30g Bohemie 6% aa.
Planuję chmielenie Saazem: 50g 60', 25g 20' i 25g 5'
Lepiej byłoby dorzucić Bohemie na 60', czy jednak bezpieczniej byłoby użyć marynki do podbicia goryczy? Posiadam jeszcze ewentualnie Lubelski, Sybilla i Perle ale nie biorę ich pod uwagę. Z racji pochodzenia użyłbym Bohemie, ale nigdy jego nie używałem i nie wiem czego się po nim spodziewać.
Jakie są wasze doświadczenia z Bohemie przy chmieleniu na gorycz, smak, aromat?
Comment