Chmiel Bohemie do czeskiego Pilsa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    #1

    Chmiel Bohemie do czeskiego Pilsa

    Czy ktoś używał chmielu Bohemie?
    Planuję warzenie Pilsa. Posiadam 100g Saaza bardzo słabego 3,0 % aa. Według BS jest to za mało. Celuję w około 40 IBU. Oprócz Saaza mam jeszcze 30g Marynki 10% aa i 30g Bohemie 6% aa.
    Planuję chmielenie Saazem: 50g 60', 25g 20' i 25g 5'
    Lepiej byłoby dorzucić Bohemie na 60', czy jednak bezpieczniej byłoby użyć marynki do podbicia goryczy? Posiadam jeszcze ewentualnie Lubelski, Sybilla i Perle ale nie biorę ich pod uwagę. Z racji pochodzenia użyłbym Bohemie, ale nigdy jego nie używałem i nie wiem czego się po nim spodziewać.

    Jakie są wasze doświadczenia z Bohemie przy chmieleniu na gorycz, smak, aromat?
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    #2
    Jakiś czas temu uwarzyliśmy w naszym browarze single hop bohemie i muszę powiedzieć, że ten chmiel mi nie pasuje. W opisie stoi że jest nuta kwiatowa, ziołowa, cytrusowa i lekko pikantna. W każdym razie ja tu wyczułem posmak jakby trawy cytrynowej (nie mylić z cytrusowym, bo to nie to samo) i coś mi nie pasowało. Może Bohemie jako uzupełnienie innych chmieli będzie lepsze?
    Powiem tak, że lepsze efekty w nieamerykańskich stylach miewamy na polskich chmielach (Sybilla, Iunga, Marynka, Lubelski). Używaliśmy też Saaza czy Perle, są ok.
    No, ale i tak najczęściej warzymy na różnorakich amerykanach, ale to już zupełnie inna bajka...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2016-11-23, 10:37.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • chmielakikrasnystaw
      2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
      chmielakikrasnystaw
      KONSUMENCKI KONKURS PIW
      48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
      Piwa zgłoszone do Konkursu

      Piwa dolnej fermentacji:
      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
      1. Birell Lager...
      2018-08-09, 12:21
    • dadek
      Belgia, Gent, Botermarkt 5, Artevelde Stadsbrouwerij
      dadek
      Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
      2024-09-16, 23:54
    • chmielakikrasnystaw
      Chmielaki Krasnostawskie 2019
      chmielakikrasnystaw
      KONSUMENCKI KONKURS PIW
      49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
      PIWA ZGŁOSZONE

      Piwa dolnej fermentacji:
      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
      1. Primator Pumpa – Pivovar...
      2019-08-07, 12:51
    • darekd
      Zur Sonne, Sonnen Pils
      darekd
      Browar pod Bambergiem czyli Górna Frankonia.

      https://www.sonnenbier.de/

      5,0% alk.

      Aromat - na pierwszym miejscu słód z podsuszonym ziarnem, łagodny jak na pilsa chmiel (łąka, kwiaty)
      Piana - wyższa, umiarkowana trwałość z dłuższą koronką
      ...
      2024-09-05, 22:58
    • dadek
      Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
      dadek
      W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
      2024-09-03, 02:08
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...