Czekając na ,,wychodzenie" się pierwszej warki mam pomysł na przetestowanie czegoś innego. Czy dobrym pomysłem jest złączenie pilsnera z ekstraktem słodowym zamiast cukru? Czy takie połączenie jest wskazane do tego rodzaju piwa?
Pilsner Coopers z dodatkiem ekstraktu słodowego z Gozdawy. Dobry pomysł?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabulons Wyświetlenie odpowiedziCzekając na ,,wychodzenie" się pierwszej warki mam pomysł na przetestowanie czegoś innego. Czy dobrym pomysłem jest złączenie pilsnera z ekstraktem słodowym zamiast cukru? Czy takie połączenie jest wskazane do tego rodzaju piwa?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabulons Wyświetlenie odpowiedziCzy dobrym pomysłem jest złączenie pilsnera z ekstraktem słodowym zamiast cukru?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jancewicz Wyświetlenie odpowiedzinie, ale sygnuje własną nazwą; tak czy siak ekstrakty o marce Gozdawa są niedobre
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabulons Wyświetlenie odpowiedziDziękuję Wam za wszelkie sugestie i za pomoc. Do butelek też zrezygnować z cukru?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Tak czy siak Gozdawy nie polecam; robiłem wiele razy i za każdym razem było coś nie tak; efekty duużo gorsze niż na WES i Bruntal. Ekstrakty Gozdawy mają posmak taniego sztucznego miodu, fuj!!!! Wydaje się więc, że czymś tanim rozcieńczają / z czymś tanim mieszają. Ja już tego błędu nie popełnię i Gozdawy więcej nie kupię!
Comment
-
-
Głupio się przyznać, ale boję się tak na początek robić pilsnera, gdyż: minimalna temperatura jaką uzyskam to 16 stopni w piwnicy, a większość z Was zaleca dla niego 10-14.
W sklepie stacjonarnym stoi Real ale. To będzie chyba drugi traf.
Póki co pobawię się w brewkity.
Co będzie to będzie.
Comment
-
-
Real Ale to dosyć dobry brewkit! Mówimy o Coopersie? Swojego czasu to był mój ulubiony gotowiec a później baza do eksperymentów. Pobaw się ale nie przeciągaj zabawy w brewkity - polecam ekstrakty niechmielone z własnym chmieleniem + drożdże wg własnego uznania. Roboty niewiele więcej a efekty duuużo lepsze. Kosztowo podobnie a może i nawet trochę taniej jak się uprzesz... Gara też nie potrzebujesz specjalnego (ja używam 5l)Last edited by jancewicz; 2016-05-16, 21:02.
Comment
-
Comment