Czekając na ,,wychodzenie" się pierwszej warki mam pomysł na przetestowanie czegoś innego. Czy dobrym pomysłem jest złączenie pilsnera z ekstraktem słodowym zamiast cukru? Czy takie połączenie jest wskazane do tego rodzaju piwa?
Pilsner Coopers z dodatkiem ekstraktu słodowego z Gozdawy. Dobry pomysł?
Collapse
X
-
Owszem, dobrze będzie jak jeszcze weźmiesz jakieś dedykowane do stylu drożdże.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Spokojnie syp cukier do butelki, nawet Kopyr nie wyczujeMniej książków więcej piwaComment
-
Tak czy siak Gozdawy nie polecam; robiłem wiele razy i za każdym razem było coś nie tak; efekty duużo gorsze niż na WES i Bruntal. Ekstrakty Gozdawy mają posmak taniego sztucznego miodu, fuj!!!! Wydaje się więc, że czymś tanim rozcieńczają / z czymś tanim mieszają. Ja już tego błędu nie popełnię i Gozdawy więcej nie kupię!Comment
-
Głupio się przyznać, ale boję się tak na początek robić pilsnera, gdyż: minimalna temperatura jaką uzyskam to 16 stopni w piwnicy, a większość z Was zaleca dla niego 10-14.
W sklepie stacjonarnym stoi Real ale. To będzie chyba drugi traf.
Póki co pobawię się w brewkity.
Co będzie to będzie.Comment
-
Real Ale to dosyć dobry brewkit! Mówimy o Coopersie? Swojego czasu to był mój ulubiony gotowiec a później baza do eksperymentów. Pobaw się ale nie przeciągaj zabawy w brewkity - polecam ekstrakty niechmielone z własnym chmieleniem + drożdże wg własnego uznania. Roboty niewiele więcej a efekty duuużo lepsze. Kosztowo podobnie a może i nawet trochę taniej jak się uprzesz... Gara też nie potrzebujesz specjalnego (ja używam 5l)Ostatnia zmiana dokonana przez jancewicz; 2016-05-16, 22:02.Comment
Related Topics
Collapse
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam.
Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)
Zestaw zawiera:
- Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
- Kran do pojemnika
- Mieszadło plastikowe
- Rurkę fermentacyjną
- Areometr z menzurką (miernik cukru)
-...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment