Pilsner Coopers z dodatkiem ekstraktu słodowego z Gozdawy. Dobry pomysł?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pabulons
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.05
    • 12

    Pilsner Coopers z dodatkiem ekstraktu słodowego z Gozdawy. Dobry pomysł?

    Czekając na ,,wychodzenie" się pierwszej warki mam pomysł na przetestowanie czegoś innego. Czy dobrym pomysłem jest złączenie pilsnera z ekstraktem słodowym zamiast cukru? Czy takie połączenie jest wskazane do tego rodzaju piwa?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23964

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabulons Wyświetlenie odpowiedzi
    Czekając na ,,wychodzenie" się pierwszej warki mam pomysł na przetestowanie czegoś innego. Czy dobrym pomysłem jest złączenie pilsnera z ekstraktem słodowym zamiast cukru? Czy takie połączenie jest wskazane do tego rodzaju piwa?
    Owszem, dobrze będzie jak jeszcze weźmiesz jakieś dedykowane do stylu drożdże.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabulons Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy dobrym pomysłem jest złączenie pilsnera z ekstraktem słodowym zamiast cukru?
      O cukrze lepiej w ogóle zapomnieć.

      Comment

      • jancewicz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.09
        • 34

        #4
        tak, to w sumie podstawa; brewkity łącz z ekstraktami niechmielonymi - może niekoniecznie z Gozdawy bo te są fatalne! Kup jakiegoś WES albo Bruntal; ewentualnie Profimator. I tak jak kolega wyżej pisze - nie używaj cukru!

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10785

          #5
          Gozdawa sam produkuje ekstrakty?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • jancewicz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.09
            • 34

            #6
            nie, ale sygnuje własną nazwą; tak czy siak ekstrakty o marce Gozdawa są niedobre

            Comment

            • pabulons
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.05
              • 12

              #7
              Dziękuję Wam za wszelkie sugestie i za pomoc. Do butelek też zrezygnować z cukru?

              Comment

              • jancewicz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.09
                • 34

                #8
                spokojnie refermentuj w butelkach cukrem - różnicy żadnej, tanio i łatwo... (ja wsypuję miarką bezpośrednio do butelek, nie robię syropu)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10785

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jancewicz Wyświetlenie odpowiedzi
                  nie, ale sygnuje własną nazwą; tak czy siak ekstrakty o marce Gozdawa są niedobre
                  Leje do puszek Bruntala lub Wesa

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabulons Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dziękuję Wam za wszelkie sugestie i za pomoc. Do butelek też zrezygnować z cukru?
                  Spokojnie syp cukier do butelki, nawet Kopyr nie wyczuje
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • jancewicz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2015.09
                    • 34

                    #10
                    Na Gozdawie zawsze miałem gorsze efekty niż na WES czy Bruntalu więc byłbym ostrożny. Jeśli źródłem ich ekstraktów jest więc WES i/lub Bruntal, nie ma siły, muszą coś tam jeszcze dolewać lub czymś rozcieńczać!!!

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10785

                      #11
                      Nie robiłem nic z Gozdawy ale patrząc na opakowania stawiam na WESa
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • jancewicz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2015.09
                        • 34

                        #12
                        Tak czy siak Gozdawy nie polecam; robiłem wiele razy i za każdym razem było coś nie tak; efekty duużo gorsze niż na WES i Bruntal. Ekstrakty Gozdawy mają posmak taniego sztucznego miodu, fuj!!!! Wydaje się więc, że czymś tanim rozcieńczają / z czymś tanim mieszają. Ja już tego błędu nie popełnię i Gozdawy więcej nie kupię!

                        Comment

                        • pabulons
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2016.05
                          • 12

                          #13
                          Głupio się przyznać, ale boję się tak na początek robić pilsnera, gdyż: minimalna temperatura jaką uzyskam to 16 stopni w piwnicy, a większość z Was zaleca dla niego 10-14.
                          W sklepie stacjonarnym stoi Real ale. To będzie chyba drugi traf.
                          Póki co pobawię się w brewkity.
                          Co będzie to będzie.

                          Comment

                          • jancewicz
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2015.09
                            • 34

                            #14
                            Real Ale to dosyć dobry brewkit! Mówimy o Coopersie? Swojego czasu to był mój ulubiony gotowiec a później baza do eksperymentów. Pobaw się ale nie przeciągaj zabawy w brewkity - polecam ekstrakty niechmielone z własnym chmieleniem + drożdże wg własnego uznania. Roboty niewiele więcej a efekty duuużo lepsze. Kosztowo podobnie a może i nawet trochę taniej jak się uprzesz... Gara też nie potrzebujesz specjalnego (ja używam 5l)
                            Last edited by jancewicz; 2016-05-16, 21:02.

                            Comment

                            • kumcio
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2016.10
                              • 3

                              #15
                              Jancewicz a jak chmielisz?
                              Możesz opisać proces.
                              Last edited by kumcio; 2016-11-08, 13:58.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X