Pilsner Coopers z dodatkiem ekstraktu słodowego z Gozdawy. Dobry pomysł?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jancewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.09
    • 34

    #16
    Rozrabiam ekstrakty z wodą w garnku (staram się aby gęstość była zbliżona do oczekiwanej gęstości brzeczki), zagotowuję, wrzucam chmiel na goryczkę, po 40-45 minutach dodaję chmielu na smak/aromat i gotuję jeszcze jakieś 15-20 minut. Często też chmielę na zimno po burzliwej (4 dni przez butelkowaniem)

    Comment

    • kumcio
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 3

      #17
      Tak jak pisałeś 5l gar wystarczy, czyli jak mam 3,4 kg ekstraktu płynnego dolewam do tego wody np do 5 l i chmielę?

      Czy po burzliwej przelewasz gdzieś piwo, czy dodajesz chmiele do tego fermentatora tak jak jest?

      Comment

      • jancewicz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.09
        • 34

        #18
        Inaczej, w 5l garze będzie Ci ciężko gotować 3,4kg ekstraktów... będzie za gęsto a co za tym idzie:
        1. może Ci się przypalić / skarmelizować
        2. chmielenie będzie mniej efektywne w gęstym syropie.

        Zrób tak: zagotuj ze 3,5l wody, wlej pół puszki ekstraktu... zrób chmielenie. Po chmieleniu wlej to do fermentora najlepiej oddzielając chmieliny (duże sitko + gaza, ja tak robię i jest ok). Pozostałe ekstrakty wlej do gara, uzupełnij wodą, zagotuj i gotuj kilka minut mieszając. Wlej do fermentora. Uzupełnij wodą ile tam chcesz (ja robię warki 20 litrowe). Oczywiście kolejność nie ma znaczenia. Najpierw możesz zagotować większość ekstraktów a później chmielić. Pamiętaj tylko, żeby po chmieleniu szybko schłodzić brzeczkę aby piwo zbyt goryczkowe nie wyszło i nie uleciał aromat chmielowy (po prostu jak wlejesz nachmieloną brzeczkę do fermentora to wlej trochę zimnej wody w celu ochłodzenia)

        Comment

        • kumcio
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.10
          • 3

          #19
          Dzięki za pomoc!

          Comment

          Przetwarzanie...
          X