Pilsner Coopers z dodatkiem ekstraktu słodowego z Gozdawy. Dobry pomysł?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jancewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.09
    • 34

Rozrabiam ekstrakty z wodą w garnku (staram się aby gęstość była zbliżona do oczekiwanej gęstości brzeczki), zagotowuję, wrzucam chmiel na goryczkę, po 40-45 minutach dodaję chmielu na smak/aromat i gotuję jeszcze jakieś 15-20 minut. Często też chmielę na zimno po burzliwej (4 dni przez butelkowaniem)

Comment

• kumcio
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 3

Tak jak pisałeś 5l gar wystarczy, czyli jak mam 3,4 kg ekstraktu płynnego dolewam do tego wody np do 5 l i chmielę?

Czy po burzliwej przelewasz gdzieś piwo, czy dodajesz chmiele do tego fermentatora tak jak jest?

Comment

• jancewicz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.09
        • 34

Inaczej, w 5l garze będzie Ci ciężko gotować 3,4kg ekstraktów... będzie za gęsto a co za tym idzie:
        1. może Ci się przypalić / skarmelizować
        2. chmielenie będzie mniej efektywne w gęstym syropie.

Zrób tak: zagotuj ze 3,5l wody, wlej pół puszki ekstraktu... zrób chmielenie. Po chmieleniu wlej to do fermentora najlepiej oddzielając chmieliny (duże sitko + gaza, ja tak robię i jest ok). Pozostałe ekstrakty wlej do gara, uzupełnij wodą, zagotuj i gotuj kilka minut mieszając. Wlej do fermentora. Uzupełnij wodą ile tam chcesz (ja robię warki 20 litrowe). Oczywiście kolejność nie ma znaczenia. Najpierw możesz zagotować większość ekstraktów a później chmielić. Pamiętaj tylko, żeby po chmieleniu szybko schłodzić brzeczkę aby piwo zbyt goryczkowe nie wyszło i nie uleciał aromat chmielowy (po prostu jak wlejesz nachmieloną brzeczkę do fermentora to wlej trochę zimnej wody w celu ochłodzenia)

Comment

• kumcio
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.10
          • 3

Dzięki za pomoc!

Comment

Related Topics

Collapse

• kurek93
            Lager coopers
            kurek93
            Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
            2023-01-06, 20:13
          • MaciekZZ
            Sprzedam zestaw do wyrobu piwa Biowin Coopers Lager
            MaciekZZ
            Witam.

Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)

Zestaw zawiera:
            - Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
            - Kran do pojemnika
            - Mieszadło plastikowe
            - Rurkę fermentacyjną
            - Areometr z menzurką (miernik cukru)
            -...
            2020-01-13, 13:21
          • dulukgrzegorz
            Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
            dulukgrzegorz
            Cześć wszystkim,

Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
            2022-10-04, 15:48
          • bartek90
            Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
            bartek90
            Cześć wszystkim,
            jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
            Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
            2020-05-14, 13:41
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 15:46
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...