Drożdże piekarskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NoLeafClover
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.09
    • 449

    Drożdże piekarskie

    A czy nie ożna spróbować ze zwykłymi drożdżami i zobaczyć co wyjdzie i jak będzie smakowało. Zawsze jakaś satysfakcja z pierwszego własnoręcznie uważonego browarka:
    NoLeafClover
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #2
    ze zwykłych drożdzy raczej nic nie wyjdzie, przynajmniej nic nie wychodzi jeżeli chodzi o wino
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Wino z dorżdży piekarskich wychodzi, samo osobiście kiedys sprawdziłem. Tylko trochę capi.
      Piwo pewnie też wyjdzie, tylko też będzie trochę capiło.

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #4
        no właśnie, i według mnie smak jest inny, mnie te capienie odrzuca trochę
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Wprawdzie nie o piwie, ale ponad 10 lat temu piłem w Biberach japońską gorącą wódkę strasznie śmierdzącą drożdżami. Na początku trochę mnie to zastanowiło, bo w końcu w Polsce każdy sam pędził bimber w domu, ale potem się przełamałem. Rewelacja!!!

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #6
            a nie zostało Ci gdzieś po kieszeniach trochę
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • Piwowar
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 2556

              #7
              Czy byles w Biberach/Riss okolo 40 km na poludnie od ULM?
              Archiwum piwne

              Poznaj
              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Zgadza się, byłem tam służbowo parę dni.

                Comment

                • Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2556

                  #9
                  Bywam tam regularnie, bo mam znajomych. Ladne miasteczko o bardzo bogatych tradycjach piwowarskich. Do dzis w samym centrum funkcjonuja 3 malutkie browary. Jeszcze 20-30 lat temu bylo ich ponad 10.

                  A wracajac do tematu, slyszalem od jednego goscia ze da sie robic piwo na zwyklych drozdzach. Trzeba je jednak najpierw przyzwyczaic do cukrow zawartych w brzeczce. Pozniej wszystko przebiega jak przy drozdzach gornej fermentacji, z tym ze trzeba sie liczyc z "dosc oryginalnym" smakiem i zapachem.
                  Archiwum piwne

                  Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Mieszkałem w browarze "Gruener Baum", a zwiedziłem "Zum Biber" i "Haberhausle". I dostałem jeszcze litrowe kufle "Warthausen" i "zum Storch"
                    Piwko przednie, naprawdę.

                    Comment

                    • Piwowar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 2556

                      #11
                      Haberhäusle, Warthausen, Storch, Strauss, Pflug i.t.p. to niestety juz tylko historia. Grüner Baum, Biber i Löwenbräu Ummendorf jeszcze istnieja.
                      Archiwum piwne

                      Poznaj
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                      Comment

                      • Piwowar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 2556

                        #12
                        Jeszcze mi sie przypomnialo Brauerei Hecht.
                        Archiwum piwne

                        Poznaj
                        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Niestey na razie nie planuję odwiedzenia tamtej okolicy

                          Proponuję na tym zakończyć, zanim Art nas wytnie na ogólny

                          Comment

                          • brujo
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.03
                            • 14

                            #14
                            Drożdze winne lub spożywcze

                            Witam .
                            Mam pytanie czy ktoś z was próbował robic piwo z użyciem zwykłych drożdzy spożywczych lub winnych. Co moze z tego wyniknąć ?
                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              Niekiedy piwowarowie używają dodatkowo drożdży winnych ale bardzo wyjątkowo. Drożdże piekarnicze wogóle się nie nadają bo śmierdzą.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X