Drożdże piekarskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Niekiedy piwowarowie używają dodatkowo drożdży winnych ale bardzo wyjątkowo. Drożdże piekarnicze wogóle się nie nadają bo śmierdzą.

    Nie do końca się zgodzę z przedmówcą , robiłem za piekarniczych (w kostce 100g - dawka 2g ) kwas chlebowy, po 3 tygodniach drożdże są wręcz niewyczuwalne.
    Piwo muszę spróbować zaszczepić takimi zwykłymi, próbka w pecie 2 litrowym powinna wystarczyć (zawsze jakieś resztki można poświęcić ).

    Comment

    • fellix-f1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 157

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Piwo muszę spróbować zaszczepić takimi zwykłymi, próbka w pecie 2 litrowym powinna wystarczyć (zawsze jakieś resztki można poświęcić ).
      Po co się bawić w takie pierdoluty, kiedy drożdży browarniczych jest bez liku?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
        Po co się bawić w takie pierdoluty, kiedy drożdży browarniczych jest bez liku?

        W celach doświadczalnych

        Comment

        • fellix-f1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 157

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          W celach doświadczalnych
          Ymhym... Zdróweczko

          Comment

          • wojtomasz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 135

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            W celach doświadczalnych
            A ja spróbowałbym ze względów ekonomicznych, pod warunkiem braku kompromisów smakowych.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
              A ja spróbowałbym ze względów ekonomicznych, pod warunkiem braku kompromisów smakowych.
              Ale względy ekonomiczne za tym nie przemawiają. Przy dopowiedniej ilości warek i stosownym namnażaniu drożdży, koszt drożdży na warkę może dążyć do 1 zł/warka, a nawet mniej. Ja np. używam suchych, ponieważ nie chce mi się bawić w gęstwy (ryzyko zakażenia). Zamiast jednak wsypać całość saszetki do fermentora, robię starter i sypię 1/4 lub 1/3 saszetki. Pozwala to saszetką kosztującą 8-10zł obdzielić 3-4 warki, bez ryzyka pogorszenia jakości, a koszt na warkę spada do 2-3zł. Podobnie rzecz ma się z drożdżami płynnymi - odpowiednie podzielenie na początku zawartości torebki + propagacja drożdży sprawia, ze można mieć kilkadziesiąt warek z jednej saszetki drożdży bez ryzyka pogorszenia jakości.
              Drożdże piekarskie na pewno odbiją się na jakości piwa. Już lepiej robić wszystkie piwa na jednym gatunku drożdży np. Safale i bawić się gęstwami niż babrać z piekarskimi. Nie ma sensu robić dziadowskich oszczędności.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #22
                Nie chodziło mi o oszczędności (mam kilka saszetek różnych drożdży) tylko o eksperyment.
                Pisałem że ma to być fermentacja w pecie max 2 litry, użyje tego "piwa" do pieczenia chleba lub mięs ( piwnicę mam pełną dobrego piwa )

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  Nie chodziło mi o oszczędności (mam kilka saszetek różnych drożdży) tylko o eksperyment.
                  Pisałem że ma to być fermentacja w pecie max 2 litry, użyje tego "piwa" do pieczenia chleba lub mięs ( piwnicę mam pełną dobrego piwa )
                  Ale też moj wypowiedź nie odnosiła się do Twojej. Jak najbardziej widzę zasadność takiego eksperymentu, ze względu na wartości poznawcze. Chodzi o to, czy piwo jest na takich drożdżach gorsze, czy niewypijalne. Np. gdyby kiedyś nam jaśniepanująca IV RP zabroniła sprzedaży drożdży piwowarskich. Tfu... nie kraczę już więcej.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #24
                    Jak zrobię testowe na piekarniczych napiszę co z tego wyszło.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Ale względy ekonomiczne za tym nie przemawiają...
                      Zgadza się. Przy regularnym warzeniu, np. raz w tygodniu, jedna saszetka wystarczy na kilkadziesiąt warek. Z moich dośwadczeń wynika, że problemem jest korzystanie z rozmaitych szczepów drożdży, natomiast gdy stosuje sie jeden uniwersalny, to jego koszt jest całkowicie pomijalny, bo bardzo długo wykorzystywać można gęstwy.

                      Drożdże piekarnicze nie nadają sę do piwa, bo ich przeznaczenie jest inne. Są wyhodowane pod kątem przemiany skrobi w dwutlenek węgla. Piwo oczywiście jakieś wyjdzie, ale jego walory smakowe będą mniejsze, niż przy użyciu drożdży piwowarskich. Może alkoholu będzie więcej, bo drożdże piekarskie powinny sobie radzić z dekstrynami granicznymi, chociaż nie przysięgnę, że tak jest.
                      Last edited by Krzysiu; 2007-03-12, 08:44.

                      Comment

                      • dino19_87
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.12
                        • 61

                        #26
                        ja próbowałem z drożdżami piekarskimi - nie polecam
                        Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.

                        Comment

                        • pszczelarzpl
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.10
                          • 19

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brujo Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam .
                          Mam pytanie czy ktoś z was próbował robic piwo z użyciem zwykłych drożdzy spożywczych lub winnych. Co moze z tego wyniknąć ?
                          Pozdrawiam
                          Witam!!! Jeśli idzie o drożdże piekarnicze, to piwo z nich wyjdzie na pewno! Nawet nie capi strasznie (trochę tylko). Problem jednak w tym, że nawet bez chmielu ma intensywną i nieprzyjemną goryczke, a same drożdze są niestabilne i piwo łatwo kwaśnieje.

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #28
                            Jaki jest zakres temperatur fermentacji tych drożdży?

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • czaderak
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.12
                              • 4

                              #29
                              Wiem, że stare pytanie, ale może ktoś jeszcze się będzie bawić, to zostawiam odpowiedź.

                              Drożdże piekarnicze to ten sam gatunek co drożdże do piw górnej fermentacji (Saccharomyces Cerevisiae). Z tego względu pracują w podobnym zakresie temperatur.
                              Last edited by czaderak; 2017-05-27, 09:34.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X