Słód pszeniczny dymiony z Konkursu Piwobranie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WRoMAN
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.06
    • 21

    Słód pszeniczny dymiony z Konkursu Piwobranie

    Cześć!
    Ci którzy brali udział w konkursie Piwobranie 2016 to wiedzą, Ci co nie brali to się dowiedzą - każdy uczestnik miał gwarantowane 5 kg wędzonego słodu pszenicznego dedykowanego do piwa Grodziskiego. O ile na lato super opcja zrobić grodzisza, tak w obliczu zbliżającej się jesieni i zimy no już niekoniecznie. Samego słodu też nie chcę trzymać do wiosny, bo cholera wie, co z nim się może stać przez ten okres czasu. Myślałem, o zrobieniu czegoś w stylu Bernardyńskie. Macie jakiś pomysł jak tego użyć? W sumie najwygodniej by było dla mnie użyć od razu całości, osiągnąć warkę ok 20-25l (na więcej nie mam możliwości) o mocy ok 6%. Ale 5 kg słodu wędzonego na raz? Czy da się to pić? Jakieś pomysł? Propozycje?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10780

    #2
    Ja zrobiłem na 100% otrzymanym z browaru w zeszłym roku. Sędziowie stwierdzili że jest za niska wędzoność
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • WRoMAN
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.06
      • 21

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja zrobiłem na 100% otrzymanym z browaru w zeszłym roku. Sędziowie stwierdzili że jest za niska wędzoność
      A jakiś pomysł na recepturę? W oryginalnym Bernardyńskim użyte są jeszcze słody pszeniczny i pilzneński. Czy jechałeś 100% na grodziskim? Drożdże FMki grodzie czy inne?

      Comment

      Przetwarzanie...
      X