Yerba mate w piwie - jak dodać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • repcak92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.08
    • 5

    Yerba mate w piwie - jak dodać?

    Cześć!

    Coraz cieplej myślę o piwie z dodatkiem yerba mate. Przeszukałem forum, wspomogłem się Googlem, ale jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Znalazłem za to wypowiedzi, że nie warto bo to głupi pomysł oraz że warto bo to wspaniały pomysł
    Piłem kiedyś piwo z Lubrowa z dodatkiem mate i byłem z niego bardzo zadowolony, więc chodzi mi po głowie próba stworzenia czegoś własnego. Ale eksperymenty należy zacząć od czegoś sensownego, żeby nie marnować czasu, pieniędzy, piwa ani yerba mate.

    Ad rem. Znalazłem następujące sposoby dodawania yerba mate do piwa:
    -W czasie zacierania (za tym rozwiązaniem przemawia fakt, że temperatura w czasie zacierania jest w miarę odpowiadająca temperaturze zaparzania mate; argumenty przeciw: czas parzenia będzie bardzo długi, nie wiadomo jak zachowa się napar z yerby w czasie gotowania).
    -W czasie gotowania, na 20/10/0 minut (pierwsze rozwiążanie, które przychodzi do głowy, jednak przeciwko przemawia wysoka temperatura oraz fakt, że fusy yerba mate pływają zamiast tonąć).
    -Na zimno (na pewno nie "przeparzę" zielska w ten sposób, ale temperatura pokojowa jest raczej niespotykana przy piciu yerba mate, więc trudno powiedzieć czy piwo coś ciekawego z niej wyciągnie; poza tym pytanie na jak długo to wsypać i jak to potem odfiltrować).

    Być może ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii i zechciałby podpowiedzieć mi, kiedy dodawał yerbę do piwa i jaki to przyniosło skutek.

    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź
  • colkurtz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 65

    #2
    Na początek zaparz 'siekierę' i dodaj podczas rozlewu. Najlepiej w różnym stężeniu; będziesz wiedział jaka ilość daje odpowiedni efekt. Oczywiście, rozcieńczysz w ten sposób piwo.
    Póki co, robiłem tak z hibiskusem do witbiera i efekt był bardzo ciekawy.

    Comment

    • repcak92
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.08
      • 5

      #3
      Dzięki bardzo za odpowiedź. Tak spróbuję zrobić. Razem z syropem z cukru do refermentacji dodam naparu i zobaczymy co wyjdzie.

      Comment

      • EdiB
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.01
        • 3

        #4
        A ja radzę użyć w pełni rozpuszczalnego ekstraktu yerba mate- jest proszkowy lub płynny. Może dawać lekko bursztynowy kolor. Są firmy w PL, które dystrybuują do żywności.

        Comment

        • DonCamilo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.04
          • 11

          #5
          Dopiero zaczynam przygodę z piwem, ale już od 5 lat piję yerba mate więc mam trochę przerobione tego

          Co do parzenia yerby można też to robić na zimno wtedy unikasz gotowania co prawda ekstrakt wtedy nie jest tak intensywny ale za to jest bardziej orzeźwiający może jakoś się to Tobie przyda

          Ps jak pijesz yerbe spróbuj wrzucić do Tykwy dwie kostki lodu a potem zalej chłodną wodą z dodatkiem cukru fiołkowego daje fajny efekt

          Pozdro

          Comment

          Przetwarzanie...
          X