ekstrakty + słód [STOUT]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cawbay
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 1

    ekstrakty + słód [STOUT]

    Witam, otóż jako kolejne piwo z ekstraktów + namaczanie surowców, mam zamiar uwarzyć czekoladowy stout, tyle że z trochę mniejszą palonością niż wymagają tego kryteria stylu.
    Zamierzam skorzystać z namaczania surowców jak opisał to kiedyś jeden z użytkowników na innym forum.

    Surowce, których mam zamiar użyć:
    - ekstrakt słodowy jasny 1,7kg
    - ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg
    - chmiel magnum 11%AA, 25g
    - drożdże us-04
    do zaparzenia:
    - palona pszenica Weyermann 250g
    - słód pszenica czekoladowa Weyermann 250g

    Czytałem trochę tematów na forum na temat dodawania surowców do warzenia z ekstraktów, natomiast nie znalazłem wzmianki o surowcach pszenicznych palonych i pszenicznych czekoladowych, czy mogę ich użyć tak samo jak jęczmienia palonego? (65 - 70 stopni, 30min)
    Z tematu, którego czytałem wynika, że słody palone i czekoladowe można śmiało dodawać do warzenia z ekstraktów jako "stepping", tylko teraz kwestia, czy wniosą "niebezpieczną" ilość skrobii, która niekorzystnie wpłynie na moje piwo, czy raczej śladowe, wręcz żadne ilości, które nie będą mieć większego znaczenia?

    Dzięki za pomoc, pozdrawiam
    Last edited by cawbay; 2016-11-27, 20:38.
Przetwarzanie...
X