Jakie brewkity

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof988
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.08
    • 4

    #1

    Jakie brewkity

    Witajcie jestem już po 3 Warkach, więc ze mnie prawie browarnik pełną gębą , dwie pierwsze zrobiłem z zacieraniem, ale żona mnie pognała z kuchni, bo długo to trwa, ostatnia warka była z brewkitu - i to jest jakiś kompromis na zimę ( wiosną zacznę zacierać w garażu albo na tarasie) zajmuje mało czasu i zanim żonka się rozdrażni, że się plącze po jej królestwie, to już po warzeniu jest . Ostatnią warkę zrobiłem z Gozdawy, i moje pytanie jest takie, Jakie macie doświadczenia z brewkitami różnych marek i co polecacie Coopers, Mangrowe, Gozdawę, z reguły ja wybieram rzeczy nasze polskie, ale z opiniami jest różnie, bo jeśli nie ma różnic wielkich ( doświadczeni browarnicy będą wiedzieli) to warto wspierać naszych. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na temat warzenia z surowców od różnych producentów. Pozdrawiam
  • ataman80
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 11

    #2
    Brewkitów przerobiłem troszeczkę, głownie Coopersa ale i Gozdawe, St Peters czy Better Brew. Osobiście bezapelacyjnie moim numerem 1 jest St Peters Golden Ale, piwo w smaku rewelacyjne. Następnie ciekawym piwem jest Gozdawa Koneser Australian IPA, jeśli masz warunki do dolnej fermentacji to polecę Ci rownież Coopers Pilsener.

    Comment

    • Hanzo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2016.02
      • 114

      #3
      Ja bym na Twoim miejscu spróbował czegoś z oferty "lokalnego" sklepu: http://www.browar.biz/centrumpiwowar...e_z_ekstraktow
      Brałem co prawda tylko milk stouta ale wyszedł naprawdę dobry.

      Comment

      • MarkowyBrowar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.02
        • 10

        #4
        Witam wszystkich , jestem amatorem w tej dziedzinie ale chcialem zrobic swoje piwko podobne w smaku ktore pije na codzien , zakupiłem brewkit Coopers European Lager , jak juz przeczytalem na roznych postach ze do tego zestawu dodawane sa drozdze gornej fermentacji , a lagery ponac robi sie na drozdzach dolnej fermentacji , takze tez moje zapytanie do was
        Jakie drozdze kupic odpowiednie do tego brewkitu?
        Czym dosładzać?
        Dzieki z góry

        Comment

        • ataman80
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.01
          • 11

          #5
          Przecież puszki Coopers maja dedykowane drożdże pod etykieta wiec ich użyj. Do tego dorzucić możesz z kilo suchego malt ekstraktu, puszkę płynnego lub kilo glukozy. Osobiście polecam malt.

          Comment

          • MarkowyBrowar
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.02
            • 10

            #6
            jesli chodzi o drozdze to zobaczylem to saszetke i wyczytalem w necie ze to sa drozdze gornej fermentacji a wszyscy radza zeby stosowac drozdze dolnej fermentacji przy lagerach

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10798

              #7
              Jeśli chcesz to kup W34/70, pamiętaj o zapewnieniu niskiej temperatury fermentacji ( tak z 10-12'C)
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • MarkowyBrowar
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.02
                • 10

                #8
                dzieki za informacje
                jesli chodzi o dawkowanie z brewkita ma powstwac jakies 20-23 l , a jedna saszetka jak napisal producent , starcza od 10-15 l
                czyli dac dwie paczki tych drozdzy ???
                czy ilosc drozdzy nie wplynie na smak ????
                a jaki słod w takim razie zamiast cukru ??
                co polecicie na nagazowanie w butelkach ??
                Dzieki z góry

                Comment

                • ataman80
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.01
                  • 11

                  #9
                  Dwa razy robiłem tego lagera, za każdym razem użyłem dedykowanych drożdży z zestawu i fermentowałem w temp ~14 stopni. Drożdże dały rade bez problemu.
                  Najlepszy smak miało po użyciu dodatkowo pół kilo glukozy i kilo suchego jasnego ekstraktu gozdawy. Na refermentacje poszła glukoza. Ale wiadomo że gusta są różne.

                  Comment

                  • MarkowyBrowar
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.02
                    • 10

                    #10
                    jak przebiegała fermentacja?? burzliwie czy tak raczej slabiej ?

                    Comment

                    • ataman80
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.01
                      • 11

                      #11
                      Fermentowało powoli około 14 dni. Drożdże zadane w 20 stopniach, gdy zaczęły pracować przeniesione do chłodnego pomieszczenia.

                      Comment

                      • MarkowyBrowar
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2017.02
                        • 10

                        #12
                        drozdze wsypywales prosto z torebeczki czy wczesniej rozpuscile w jakims naczyniu z woda ?
                        w jakies temperaturze prowadziles refermentacje juz w butelkach i jak długo?

                        Comment

                        • ataman80
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2017.01
                          • 11

                          #13
                          Tak jak zawsze robiłem rehydratyzacje drożdży suchych-szukaj google. Refermentacje robiłem w temp też około 14 stopni dopóki go nie wypiłem czyli nie pamiętam do kiedy.
                          W każdym bądź razie pierwsze próby były po miesiącu, jak pamiętam czuć było lekką rzeżuchą na początku ale i tak smakowało bo moje

                          Comment

                          • MarkowyBrowar
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2017.02
                            • 10

                            #14
                            Witajcie
                            czy ten ekstakt słodowy http://www.browamator.pl/ekstrakt-sl...ns-s,3,46,1137 nadaje sie do brewkita europen lager z cooperssa ?
                            i ile trzeba go dac na 20 l brzeczki ?

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • dadek
                              Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                              dadek
                              Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                              2024-10-23, 00:37
                            • Grbuy
                              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                              Grbuy
                              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                              2023-11-30, 20:57
                            • kurek93
                              Lager coopers
                              kurek93
                              Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                              2023-01-06, 19:13
                            • MaciekZZ
                              Sprzedam zestaw do wyrobu piwa Biowin Coopers Lager
                              MaciekZZ
                              Witam.

                              Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)

                              Zestaw zawiera:
                              - Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
                              - Kran do pojemnika
                              - Mieszadło plastikowe
                              - Rurkę fermentacyjną
                              - Areometr z menzurką (miernik cukru)
                              -...
                              2020-01-13, 12:21
                            • dulukgrzegorz
                              Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                              dulukgrzegorz
                              Cześć wszystkim,



                              Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                              Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                              Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                              2022-10-04, 14:48
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...