Jakie brewkity

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof988
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.08
    • 4

    Jakie brewkity

    Witajcie jestem już po 3 Warkach, więc ze mnie prawie browarnik pełną gębą , dwie pierwsze zrobiłem z zacieraniem, ale żona mnie pognała z kuchni, bo długo to trwa, ostatnia warka była z brewkitu - i to jest jakiś kompromis na zimę ( wiosną zacznę zacierać w garażu albo na tarasie) zajmuje mało czasu i zanim żonka się rozdrażni, że się plącze po jej królestwie, to już po warzeniu jest . Ostatnią warkę zrobiłem z Gozdawy, i moje pytanie jest takie, Jakie macie doświadczenia z brewkitami różnych marek i co polecacie Coopers, Mangrowe, Gozdawę, z reguły ja wybieram rzeczy nasze polskie, ale z opiniami jest różnie, bo jeśli nie ma różnic wielkich ( doświadczeni browarnicy będą wiedzieli) to warto wspierać naszych. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na temat warzenia z surowców od różnych producentów. Pozdrawiam
  • ataman80
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 11

    #2
    Brewkitów przerobiłem troszeczkę, głownie Coopersa ale i Gozdawe, St Peters czy Better Brew. Osobiście bezapelacyjnie moim numerem 1 jest St Peters Golden Ale, piwo w smaku rewelacyjne. Następnie ciekawym piwem jest Gozdawa Koneser Australian IPA, jeśli masz warunki do dolnej fermentacji to polecę Ci rownież Coopers Pilsener.

    Comment

    • Hanzo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2016.02
      • 114

      #3
      Ja bym na Twoim miejscu spróbował czegoś z oferty "lokalnego" sklepu: http://www.browar.biz/centrumpiwowar...e_z_ekstraktow
      Brałem co prawda tylko milk stouta ale wyszedł naprawdę dobry.

      Comment

      • MarkowyBrowar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.02
        • 10

        #4
        Witam wszystkich , jestem amatorem w tej dziedzinie ale chcialem zrobic swoje piwko podobne w smaku ktore pije na codzien , zakupiłem brewkit Coopers European Lager , jak juz przeczytalem na roznych postach ze do tego zestawu dodawane sa drozdze gornej fermentacji , a lagery ponac robi sie na drozdzach dolnej fermentacji , takze tez moje zapytanie do was
        Jakie drozdze kupic odpowiednie do tego brewkitu?
        Czym dosładzać?
        Dzieki z góry

        Comment

        • ataman80
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.01
          • 11

          #5
          Przecież puszki Coopers maja dedykowane drożdże pod etykieta wiec ich użyj. Do tego dorzucić możesz z kilo suchego malt ekstraktu, puszkę płynnego lub kilo glukozy. Osobiście polecam malt.

          Comment

          • MarkowyBrowar
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.02
            • 10

            #6
            jesli chodzi o drozdze to zobaczylem to saszetke i wyczytalem w necie ze to sa drozdze gornej fermentacji a wszyscy radza zeby stosowac drozdze dolnej fermentacji przy lagerach

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Jeśli chcesz to kup W34/70, pamiętaj o zapewnieniu niskiej temperatury fermentacji ( tak z 10-12'C)
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • MarkowyBrowar
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.02
                • 10

                #8
                dzieki za informacje
                jesli chodzi o dawkowanie z brewkita ma powstwac jakies 20-23 l , a jedna saszetka jak napisal producent , starcza od 10-15 l
                czyli dac dwie paczki tych drozdzy ???
                czy ilosc drozdzy nie wplynie na smak ????
                a jaki słod w takim razie zamiast cukru ??
                co polecicie na nagazowanie w butelkach ??
                Dzieki z góry

                Comment

                • ataman80
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.01
                  • 11

                  #9
                  Dwa razy robiłem tego lagera, za każdym razem użyłem dedykowanych drożdży z zestawu i fermentowałem w temp ~14 stopni. Drożdże dały rade bez problemu.
                  Najlepszy smak miało po użyciu dodatkowo pół kilo glukozy i kilo suchego jasnego ekstraktu gozdawy. Na refermentacje poszła glukoza. Ale wiadomo że gusta są różne.

                  Comment

                  • MarkowyBrowar
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.02
                    • 10

                    #10
                    jak przebiegała fermentacja?? burzliwie czy tak raczej slabiej ?

                    Comment

                    • ataman80
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.01
                      • 11

                      #11
                      Fermentowało powoli około 14 dni. Drożdże zadane w 20 stopniach, gdy zaczęły pracować przeniesione do chłodnego pomieszczenia.

                      Comment

                      • MarkowyBrowar
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2017.02
                        • 10

                        #12
                        drozdze wsypywales prosto z torebeczki czy wczesniej rozpuscile w jakims naczyniu z woda ?
                        w jakies temperaturze prowadziles refermentacje juz w butelkach i jak długo?

                        Comment

                        • ataman80
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2017.01
                          • 11

                          #13
                          Tak jak zawsze robiłem rehydratyzacje drożdży suchych-szukaj google. Refermentacje robiłem w temp też około 14 stopni dopóki go nie wypiłem czyli nie pamiętam do kiedy.
                          W każdym bądź razie pierwsze próby były po miesiącu, jak pamiętam czuć było lekką rzeżuchą na początku ale i tak smakowało bo moje

                          Comment

                          • MarkowyBrowar
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2017.02
                            • 10

                            #14
                            Witajcie
                            czy ten ekstakt słodowy http://www.browamator.pl/ekstrakt-sl...ns-s,3,46,1137 nadaje sie do brewkita europen lager z cooperssa ?
                            i ile trzeba go dac na 20 l brzeczki ?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X