Witajcie jestem już po 3 Warkach, więc ze mnie prawie browarnik pełną gębą , dwie pierwsze zrobiłem z zacieraniem, ale żona mnie pognała z kuchni, bo długo to trwa, ostatnia warka była z brewkitu - i to jest jakiś kompromis na zimę ( wiosną zacznę zacierać w garażu albo na tarasie) zajmuje mało czasu i zanim żonka się rozdrażni, że się plącze po jej królestwie, to już po warzeniu jest . Ostatnią warkę zrobiłem z Gozdawy, i moje pytanie jest takie, Jakie macie doświadczenia z brewkitami różnych marek i co polecacie Coopers, Mangrowe, Gozdawę, z reguły ja wybieram rzeczy nasze polskie, ale z opiniami jest różnie, bo jeśli nie ma różnic wielkich ( doświadczeni browarnicy będą wiedzieli) to warto wspierać naszych. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na temat warzenia z surowców od różnych producentów. Pozdrawiam
Jakie brewkity
Collapse
X
-
Brewkitów przerobiłem troszeczkę, głownie Coopersa ale i Gozdawe, St Peters czy Better Brew. Osobiście bezapelacyjnie moim numerem 1 jest St Peters Golden Ale, piwo w smaku rewelacyjne. Następnie ciekawym piwem jest Gozdawa Koneser Australian IPA, jeśli masz warunki do dolnej fermentacji to polecę Ci rownież Coopers Pilsener.
-
-
Ja bym na Twoim miejscu spróbował czegoś z oferty "lokalnego" sklepu: http://www.browar.biz/centrumpiwowar...e_z_ekstraktow
Brałem co prawda tylko milk stouta ale wyszedł naprawdę dobry.
Comment
-
-
Witam wszystkich , jestem amatorem w tej dziedzinie ale chcialem zrobic swoje piwko podobne w smaku ktore pije na codzien , zakupiłem brewkit Coopers European Lager , jak juz przeczytalem na roznych postach ze do tego zestawu dodawane sa drozdze gornej fermentacji , a lagery ponac robi sie na drozdzach dolnej fermentacji , takze tez moje zapytanie do was
Jakie drozdze kupic odpowiednie do tego brewkitu?
Czym dosładzać?
Dzieki z góry
Comment
-
-
dzieki za informacje
jesli chodzi o dawkowanie z brewkita ma powstwac jakies 20-23 l , a jedna saszetka jak napisal producent , starcza od 10-15 l
czyli dac dwie paczki tych drozdzy ???
czy ilosc drozdzy nie wplynie na smak ????
a jaki słod w takim razie zamiast cukru ??
co polecicie na nagazowanie w butelkach ??
Dzieki z góry
Comment
-
-
Dwa razy robiłem tego lagera, za każdym razem użyłem dedykowanych drożdży z zestawu i fermentowałem w temp ~14 stopni. Drożdże dały rade bez problemu.
Najlepszy smak miało po użyciu dodatkowo pół kilo glukozy i kilo suchego jasnego ekstraktu gozdawy. Na refermentacje poszła glukoza. Ale wiadomo że gusta są różne.
Comment
-
-
Tak jak zawsze robiłem rehydratyzacje drożdży suchych-szukaj google. Refermentacje robiłem w temp też około 14 stopni dopóki go nie wypiłem czyli nie pamiętam do kiedy.
W każdym bądź razie pierwsze próby były po miesiącu, jak pamiętam czuć było lekką rzeżuchą na początku ale i tak smakowało bo moje
Comment
-
-
Witajcie
czy ten ekstakt słodowy http://www.browamator.pl/ekstrakt-sl...ns-s,3,46,1137 nadaje sie do brewkita europen lager z cooperssa ?
i ile trzeba go dac na 20 l brzeczki ?
Comment
-
Comment