Czeska IPA chmielenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hajzenbergg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.03
    • 14

    #1

    Czeska IPA chmielenie

    Witam, zamierzam zrobić piwko IPA na czeskich chmielach.
    Posiadam po 50 gr: Saaz (3,5%), Vital (11,9%) i Kazbek (4,43%).
    Słody pale ale i karmelowy. Czy ktoś może mnie nakierować jak chmielić brzeczkę ?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Doprowadzasz do wrzenia i wrzucasz chmiel.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • hajzenbergg
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.03
      • 14

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
      Doprowadzasz do wrzenia i wrzucasz chmiel.
      Brawo, błysnąłeś..
      Jesteś taki zabawny czy tępy ? Pytam o czasy gotowania i o chmielenie na zimno poszczególnych chmieli

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Sam sobie odpowiedz, wszak każdy sądzi według siebie. Jakbym wiedział co chcesz uzyskać i jak planujesz, mój mądrzejszy kolego, zasyp, ilość piwa i jego blg to byłbym mądrzejszy i być może mógłbym coś zasugerować. Ogólnie to gotuje się: 60 minut - goryczka, 20-30 minut - smak, 0-5 minut aromat. A efekty chmielenia zależą od wielu czynników.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • hajzenbergg
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.03
          • 14

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
          Sam sobie odpowiedz, wszak każdy sądzi według siebie. Jakbym wiedział co chcesz uzyskać i jak planujesz, mój mądrzejszy kolego, zasyp, ilość piwa i jego blg to byłbym mądrzejszy i być może mógłbym coś zasugerować. Ogólnie to gotuje się: 60 minut - goryczka, 20-30 minut - smak, 0-5 minut aromat. A efekty chmielenia zależą od wielu czynników.

          Dziękuję, nie można było tak od początku? Planuję 30 litrów piwa ok 15 blg. Ponoć Kazbek daje fajne cytrusy którymi można się zbliżyć do IPA z amerykańskimi chmielami i to też chciałbym uzyskać

          Comment

          • hajzenbergg
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.03
            • 14

            #6
            Przepraszam ziomuś za wczorajszą odpowiedź, była zbędna

            Comment

            • hajzenbergg
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.03
              • 14

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hajzenbergg
              Dziękuję, nie można było tak od początku? Planuję 30 litrów piwa ok 15 blg. Ponoć Kazbek daje fajne cytrusy którymi można się zbliżyć do IPA z amerykańskimi chmielami i to też chciałbym uzyskać
              20 litrów piwka

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                To dałbym całego Vitala na goryczkę (chyba że chcesz słabszą to wrzuć połowę po 30 minutach), Saaza po wyłączeniu palnika na chłodzenie a Kazbek na 5-7 dni na zimno.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Za mało chmieli aby uzyskać poziom nachmielenia dla IPA czyli 40-70 IBU a przy tym wyraźny aromat i smak chmielu.

                  Tu masz programik do ściągnięcia który Ci to ogarnie: http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/

                  Zobacz sobie na receptury IPA w sieci, schematy chmielenia i dopasuj to do swoich zamierzeń.

                  Charakterystyki chmielów możesz sprawdzić najszybciej na stronkach sklepów internetowych, wtedy wiadomo wstępnie czego się spodziewać.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-04-06, 09:13.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • hajzenbergg
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.03
                    • 14

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                    Za mało chmieli aby uzyskać poziom nachmielenia dla IPA czyli 40-70 IBU a przy tym wyraźny aromat i smak chmielu.

                    Tu masz programik do ściągnięcia który Ci to ogarnie: http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/

                    Zobacz sobie na receptury IPA w sieci, schematy chmielenia i dopasuj to do swoich zamierzeń.

                    Charakterystyki chmielów możesz sprawdzić najszybciej na stronkach sklepów internetowych, wtedy wiadomo wstępnie czego się spodziewać.
                    Według tego kalkulatora w rubryce Tinseth która jest ponoć bardziej dokładna wychodzi mi 64,8 IBU przy warzeniu 60min: Vital 50gr 0', Saaz 15gr 45', Kazbek 25gr 60'.
                    Do tego chmielenie na zimno więc hyba powinno być ok ? Co o tym myślisz ?

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      Jeśli dokupisz 100g chmielu na zimne chmielenie to powinno być ok.

                      Pamiętaj, że im później wrzucasz chmiel do gotowania to z z niego zostaje mniej goryczki a więcej aromato-smaków i oczywiście na odwrót.

                      Stąd powszechny schemat:
                      60' gotujemy chmiel dla nadania goryczki piwu
                      30' dla nadania smaku
                      0' dla nadania aromatu

                      Pomaga nam też przyjęty podział chmieli na:
                      - aromatyczne
                      - goryczkowe
                      oraz wymyślony merketingowo ale pomocny:
                      uniwersalny, dualny...

                      Oczywiście to tylko wskazówki, piwowar robi co chce w swoim browarze,
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • hajzenbergg
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2017.03
                        • 14

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                        Jeśli dokupisz 100g chmielu na zimne chmielenie to powinno być ok.

                        Pamiętaj, że im później wrzucasz chmiel do gotowania to z z niego zostaje mniej goryczki a więcej aromato-smaków i oczywiście na odwrót.

                        Stąd powszechny schemat:
                        60' gotujemy chmiel dla nadania goryczki piwu
                        30' dla nadania smaku
                        0' dla nadania aromatu

                        Pomaga nam też przyjęty podział chmieli na:
                        - aromatyczne
                        - goryczkowe
                        oraz wymyślony merketingowo ale pomocny:
                        uniwersalny, dualny...

                        Oczywiście to tylko wskazówki, piwowar robi co chce w swoim browarze,
                        Ale przeglądam sobie inne przepisy na IPA i nigdzie nie widziałęm żeby chmielić na zimno tak dużą ilością chmielu. Dodam tylko że wszystko co posiadam to granulat może ma to jakieś znaczenie ?

                        Comment

                        • hajzenbergg
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2017.03
                          • 14

                          #13
                          Uwarzyłem ale mam pewne obawy co do smaku piwa. Wyszło 20 litrów z ekstraktem początkowym 13 blg a nachmieliłem jak na 15 blg które zakładałem że wyjdzie. Czy piwo nie wyjdzie przesadnie goryczkowe? Powinno wyjść ok 65 IBU. Czy to nie za dużo na piwo o takim ekstrakcie początkowym ? W pierwotnej wersji chciałem jeszcze chmielić na zimno, czy w tej sytuacji ma to jeszcze sens ? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów

                          Comment

                          • Jimmy_jb
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.11
                            • 911

                            #14
                            Dlatego warto sprawdzać blg przed gotowaniem. Trochę wyższa goryczka w tym stylu to nie jest wada. Chmiel na zimno syp śmiało.
                            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                            Comment

                            • sztetke
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.12
                              • 355

                              #15
                              Ponoć Kazbek daje fajne cytrusy
                              Ponoć
                              Robiłem w tym roku lekkie ale chmielone kazbekiem na zimno(50g) i żadnych cytrusów nie ma, ogólnie to chyba jest to smak (zapach) akceptowalny dla mnie, nic więcej, na pewno nie kupię już tego chmielu.
                              Może jak będzie więcej alkoholu to wyciągniesz coś z niego ciekawszego.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez sztetke; 2017-04-12, 08:14.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • ART
                                Gliwice, Dworcowa 30, Czeska - pivo i knedliki
                                ART
                                Będąc w sobotę w Gliwicach, lokal ten przyciągnął dość wczesnymi godzinami otwarcia:
                                sob- niedz - od 12:30, pn-czw - od 15:00, pt. od 13:00.

                                z zewnątrz nie zachęcał do wejścia

                                Jest tu Bernard z wajchy w 3 odsłonach.

                                Byliśmy w porze obiadowej...
                                2024-03-02, 02:21
                              • dadek
                                Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
                                dadek
                                Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
                                2023-10-06, 00:10
                              • dadek
                                Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                dadek
                                Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                2021-07-27, 04:40
                              • Brandis
                                Chmielenie na zimno.
                                Brandis
                                Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                                Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                                2020-02-05, 16:00
                              • Gringo
                                Kuchnia czeska
                                Gringo
                                Przez 20 lat wyjazdów do Czech z różną częstotliwością i w różne regiony, kuchnia czeska stała się moją jedną z ulubionych. W zasadzie jest w pierwszej trójce. Uwielbiam te tłuste potrawy z knedlikami, chleb z kminkiem i zakąski do piwa. Nawet unowocześnianie tej kuchni przez niektórych...
                                2019-12-14, 20:30
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...