No właśnie się obawiam trochę bo jak bez chmielna na zimno mam już 65 IBU, jak jeszcze dochmiele na zimno to będzie mocna gorycz a piwka tego typu z takim ekstraktem przeważnie mają ok. 30-40 IBU.
Czeska IPA chmielenie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziSkąd pomysł że chmielenie na zimno zwiększa gorycz?
Nachmielę na zimno tym Kazbekiem i troszkę Saazem i zobaczę co z tego wyjdzie. Dam znać jaki będzie efekt
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziSkąd pomysł że chmielenie na zimno zwiększa gorycz?
Moje doświadczenia też to potwierdzają, widać to w lekkich piwach mocno pochmielonych na zimno. W IPA-ch tego nie widać ale w pilsach owszem."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziSkąd pomysł że chmielenie na zimno zwiększa gorycz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziI to jest następna teoria w piwowarstwie do obalenia w najbliższym czasie, jednak zimne chmielenie podnosi poziom goryczki. Przykładem są rodzime próby uwarzenia New England IPA. Gorycz jak diabli a tylko wirllpol + zimne chmielenie.
Moje doświadczenia też to potwierdzają, widać to w lekkich piwach mocno pochmielonych na zimno. W IPA-ch tego nie widać ale w pilsach owszem.
Przypomnę że po gotowaniu parametry brzeczki to 13 BLG 65 IBU
Comment
-
-
To że chmielenie na zimno zmienia smak i ogólne wrażenie to jasne. Ale moim zdaniem należy odróżnić goryczkę, która jest ściągającym odczuciem na podniebieniu, od smaku chmielu odczuwanego w jamie ustnej. Nie chciałbym aby to zabrzmiało protekcjonalnie ale wiem że sporo osób identyfikuje smak chmielu z goryczką a to są różne rzeczy. Z tego artykułu wynika że goryczka od chmielenia na zimno jest krótsza i łagodniejsza a co więcej w tym procesie uwalniają się związki zmniejszające ilość zizomeryzowanych alfakwasów w piwie. Więc w piwie mocniej nachmielonym efekt będzie niewielki. Z mojego doświadczenia wynika że rozsądna ilość chmielu na zimno dorzucona do weizena nie wnosi goryczki.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hajzenbergg Wyświetlenie odpowiedziCzyli w moim przypadku uważacie że warto chmielić na zimno ?
Przypomnę że po gotowaniu parametry brzeczki to 13 BLG 65 IBU"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziOczywiście, że powinieneś nachmielić na zimno. A z drugiej strony na co liczyłeś tak wysoko chmieląc, wyjeżdżając poza zakres?
Comment
-
-
Otworzyłem właśnie butelkę,smak jest taki sam jak suchych granulek, mi się to z lukrecja kojarzy, tymi czarnymi cukierkami, ogólnie zapach jest delikatny, kompletnie nie ma nic wspólnego z owocami żadnym,bardziej jak tradycyjny chmiel.
Comment
-
Comment