Czeska IPA chmielenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hajzenbergg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.03
    • 14

    #16
    No właśnie się obawiam trochę bo jak bez chmielna na zimno mam już 65 IBU, jak jeszcze dochmiele na zimno to będzie mocna gorycz a piwka tego typu z takim ekstraktem przeważnie mają ok. 30-40 IBU.

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #17
      Skąd pomysł że chmielenie na zimno zwiększa gorycz?
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • hajzenbergg
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.03
        • 14

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
        Skąd pomysł że chmielenie na zimno zwiększa gorycz?
        Źle się wyraziłem
        Nachmielę na zimno tym Kazbekiem i troszkę Saazem i zobaczę co z tego wyjdzie. Dam znać jaki będzie efekt
        Pozdrawiam

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
          Skąd pomysł że chmielenie na zimno zwiększa gorycz?
          I to jest następna teoria w piwowarstwie do obalenia w najbliższym czasie, jednak zimne chmielenie podnosi poziom goryczki. Przykładem są rodzime próby uwarzenia New England IPA. Gorycz jak diabli a tylko wirllpol + zimne chmielenie.

          Moje doświadczenia też to potwierdzają, widać to w lekkich piwach mocno pochmielonych na zimno. W IPA-ch tego nie widać ale w pilsach owszem.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • marek-
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.07
            • 70

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
            Skąd pomysł że chmielenie na zimno zwiększa gorycz?
            Fajny artykuł w temacie:

            Comment

            • hajzenbergg
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.03
              • 14

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              I to jest następna teoria w piwowarstwie do obalenia w najbliższym czasie, jednak zimne chmielenie podnosi poziom goryczki. Przykładem są rodzime próby uwarzenia New England IPA. Gorycz jak diabli a tylko wirllpol + zimne chmielenie.

              Moje doświadczenia też to potwierdzają, widać to w lekkich piwach mocno pochmielonych na zimno. W IPA-ch tego nie widać ale w pilsach owszem.
              Czyli w moim przypadku uważacie że warto chmielić na zimno ?
              Przypomnę że po gotowaniu parametry brzeczki to 13 BLG 65 IBU

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #22
                To że chmielenie na zimno zmienia smak i ogólne wrażenie to jasne. Ale moim zdaniem należy odróżnić goryczkę, która jest ściągającym odczuciem na podniebieniu, od smaku chmielu odczuwanego w jamie ustnej. Nie chciałbym aby to zabrzmiało protekcjonalnie ale wiem że sporo osób identyfikuje smak chmielu z goryczką a to są różne rzeczy. Z tego artykułu wynika że goryczka od chmielenia na zimno jest krótsza i łagodniejsza a co więcej w tym procesie uwalniają się związki zmniejszające ilość zizomeryzowanych alfakwasów w piwie. Więc w piwie mocniej nachmielonym efekt będzie niewielki. Z mojego doświadczenia wynika że rozsądna ilość chmielu na zimno dorzucona do weizena nie wnosi goryczki.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hajzenbergg Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czyli w moim przypadku uważacie że warto chmielić na zimno ?
                  Przypomnę że po gotowaniu parametry brzeczki to 13 BLG 65 IBU
                  Oczywiście, że powinieneś nachmielić na zimno. A z drugiej strony na co liczyłeś tak wysoko chmieląc, wyjeżdżając poza zakres?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • hajzenbergg
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.03
                    • 14

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Oczywiście, że powinieneś nachmielić na zimno. A z drugiej strony na co liczyłeś tak wysoko chmieląc, wyjeżdżając poza zakres?
                    No właśnie nie wiem gdzie miałem wtedy głowę bo dopiero po dwóch dniach doszedłem do wniosku że zrobiłem inaczej niż chciałem a wszystko spowodowane tym że mierzyłem w 15 BLG którego nie otrzymałem

                    Comment

                    • sztetke
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 355

                      #25
                      Otworzyłem właśnie butelkę,smak jest taki sam jak suchych granulek, mi się to z lukrecja kojarzy, tymi czarnymi cukierkami, ogólnie zapach jest delikatny, kompletnie nie ma nic wspólnego z owocami żadnym,bardziej jak tradycyjny chmiel.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X