No właśnie się obawiam trochę bo jak bez chmielna na zimno mam już 65 IBU, jak jeszcze dochmiele na zimno to będzie mocna gorycz a piwka tego typu z takim ekstraktem przeważnie mają ok. 30-40 IBU.
Czeska IPA chmielenie
Collapse
X
-
-
Comment
-
Moje doświadczenia też to potwierdzają, widać to w lekkich piwach mocno pochmielonych na zimno. W IPA-ch tego nie widać ale w pilsach owszem."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
I to jest następna teoria w piwowarstwie do obalenia w najbliższym czasie, jednak zimne chmielenie podnosi poziom goryczki. Przykładem są rodzime próby uwarzenia New England IPA. Gorycz jak diabli a tylko wirllpol + zimne chmielenie.
Moje doświadczenia też to potwierdzają, widać to w lekkich piwach mocno pochmielonych na zimno. W IPA-ch tego nie widać ale w pilsach owszem.
Przypomnę że po gotowaniu parametry brzeczki to 13 BLG 65 IBUComment
-
To że chmielenie na zimno zmienia smak i ogólne wrażenie to jasne. Ale moim zdaniem należy odróżnić goryczkę, która jest ściągającym odczuciem na podniebieniu, od smaku chmielu odczuwanego w jamie ustnej. Nie chciałbym aby to zabrzmiało protekcjonalnie ale wiem że sporo osób identyfikuje smak chmielu z goryczką a to są różne rzeczy. Z tego artykułu wynika że goryczka od chmielenia na zimno jest krótsza i łagodniejsza a co więcej w tym procesie uwalniają się związki zmniejszające ilość zizomeryzowanych alfakwasów w piwie. Więc w piwie mocniej nachmielonym efekt będzie niewielki. Z mojego doświadczenia wynika że rozsądna ilość chmielu na zimno dorzucona do weizena nie wnosi goryczki.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Oczywiście, że powinieneś nachmielić na zimno. A z drugiej strony na co liczyłeś tak wysoko chmieląc, wyjeżdżając poza zakres?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Otworzyłem właśnie butelkę,smak jest taki sam jak suchych granulek, mi się to z lukrecja kojarzy, tymi czarnymi cukierkami, ogólnie zapach jest delikatny, kompletnie nie ma nic wspólnego z owocami żadnym,bardziej jak tradycyjny chmiel.Comment
Related Topics
Collapse
-
Będąc w sobotę w Gliwicach, lokal ten przyciągnął dość wczesnymi godzinami otwarcia:
sob- niedz - od 12:30, pn-czw - od 15:00, pt. od 13:00.
z zewnątrz nie zachęcał do wejścia
Jest tu Bernard z wajchy w 3 odsłonach.
Byliśmy w porze obiadowej...-
Channel: Śląskie
2024-03-02, 02:21 -
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
-
Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Przez 20 lat wyjazdów do Czech z różną częstotliwością i w różne regiony, kuchnia czeska stała się moją jedną z ulubionych. W zasadzie jest w pierwszej trójce. Uwielbiam te tłuste potrawy z knedlikami, chleb z kminkiem i zakąski do piwa. Nawet unowocześnianie tej kuchni przez niektórych...
-
Channel: Kulinaria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment