Czy na suchych drożdżach można uwarzyć świetne piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    #1

    Czy na suchych drożdżach można uwarzyć świetne piwo?

    Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?

    Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o warzeniu i każdy tam używa albo płynnych drożdży wayesta ze starterem, albo jakichś kosmicznych gęstw na mieszadłach. Ze swoimi suchymi US-05 czuję się jakbym chciał zrobić pomidorową wlewając ketchup do zupki chińskiej.
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    #2
    A czy poza nielicznymi przypadkami, widziałeś krafty na płynnych drożdżach? Nie, większość IPA jest na US05. Czy te piwa są niesmaczne?
    Jeśli nie masz dobrych warunków do fermentacji (temperatura, światło), to nie ważne jak świetnych drożdży użyjesz i tak nie wyjdzie... idealnie.
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

    Comment

    • pegazus300
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2018.03
      • 39

      #3
      Pytanie tylko, czy oni fermentują na zrehydrazowanych suchych, czy na podkręconej jakimiś magnetycznymi cudami gęstwie?

      PS w poście chodziło mi oczywiście o warzenie (nie ważenie). Pomyłka pisarska.

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Można śmiało używać gęstwy z suchych i będzie prawdopodobnie lepsza niż prosto z saszetki. To wynika z tego że drożdże adaptują się do warunków i w drugim, trzecim pokoleniu pracują lepiej niż na świeżo wyciągnięte z opakowania. Tylko gęstwa musi być w dobrym stanie i po nie zakażonym piwie.
        Czy drożdże płynne są lepsze od suchych? Drożdże suche to przetworzona w celu lepszego przechowywania i łatwiejszego użycia forma drożdży płynnych. Czy lepszy jest produkt podstawowy czy przetworzony to kwestia mocno indywidualna. Oprócz profilu fermentacji w grę wchodzi jeszcze wygoda użycia, możliwość łatwego przechowywania i pewnie kilka innych kwestii (np. cena).
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • Kazimierz_W
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼🍼
          • 2009.05
          • 689

          #5
          Producenci drożdży suchych polecają rehydratyzację. Robienie startera już nie.
          Ja praktycznie każde drożdże wykorzystuję ze dwa razy. Zazwyczaj wiadro po zlanym piwie, zalewam świeżą brzeczką.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Kazimierz_W; 2018-03-30, 13:07.
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            De Leite, Paljas IPA
            darekd
            Marka browaru De Leite z Flandrii Zachodniej.

            6% alk.
            35 IBU (na butelce podają 37)
            Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
            2024-11-11, 00:53
          • Onatc
            Voss Kveik MJ
            Onatc
            Cześć, zastanawia mnie jedna kwestia. Z racji ograniczeń sprzętowych mogę działać jedynie na wątkach ok. 10 l. Chcę kupić paczkę drożdży suchych Voss Kveik MJ. W przypadku US05 albo S04 wsypywałbym wszystko na jedną warkę, ale słyszałem opinie, ze z kveikami nie ma co przesadzać....
            2020-07-03, 08:33
          • wirdar1
            Brewkit Czech Pils
            wirdar1
            Witam
            To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
            Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
            13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
            2023-03-21, 16:51
          • dadek
            Solnice České Budějovice, Pšeničné
            dadek
            Parametry: ekstrakt: 11°, alkohol, 4,9%, IBU 13. Tajemniczych tutejszych jednostek MJH tym razem nie zastosowano.
            Barwa żółta, całkowicie mętne, piana bielutka, bardzo gęsta, dość trwała, krążkująca na szkle.
            Aromat wyraźny, typowo pszenicznie słodowy, z mocną nutą goździków,...
            2020-07-31, 15:09
          • etman
            Piwowar nr 52
            etman
            Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

            Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



            Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

            W numerze 52 :
            • Wywiad numeru Nie przetrwamy
            ...
            2025-03-13, 10:16
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...