Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • o2w5n778
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.05
    • 1

    #1

    Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy

    Cześć!
    Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy smak piwa. Tak więc, żeby zrobić zrobić piwo z brewkitu i ekstraktu zamiast cukru kupuję:
    - Brewkit np. Mangrove Jacka Pale Ale
    - I coś co sklepy nazywają najczęściej "Jasny płynny ekstrakt słodowy"
    I teraz moja zagwostka: skoro jedno i drugie to ekstrakt słodowy, a według opisu różnią się tylko tym, że jeden jest nachmielony a drugi nie (chodź pewnie też są z innych słodów), to czemu po prostu nie robią troszkę większych porcji brewkitów tak, aby tego drugiego ekstraktu już nie dawać?
    Ewentualnie jeżeli tych baz / brewkitów jest tak wiele rodzajów, to czemu ten ekstrakt słodowy który daje się zamiast cukru jest ich dosłownie po kilka rodzajów, a w niektórych sklepach nawet 1 rodzaj uniwersalny. To nie jest trochę tak jakbym sobie zmieszał jakieś dobre IPA albo portera ze zwykłym lagerem?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Jedna pucha jest na okolo 10l 12blg, możesz dać wielokrotność na 20l, 30l
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Mar11111
      Początki z brewkitem...
      Mar11111
      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
      2024-04-20, 14:46
    • Orzech1988
      X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
      Orzech1988
      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

      Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
      2019-01-13, 21:23
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 20:01
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-07, 23:16
    • Orzech1988
      XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
      Orzech1988
      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
      zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
      XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


      Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
      2020-01-15, 17:07
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...