Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • o2w5n778
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.05
    • 1

    Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy

    Cześć!
    Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy smak piwa. Tak więc, żeby zrobić zrobić piwo z brewkitu i ekstraktu zamiast cukru kupuję:
    - Brewkit np. Mangrove Jacka Pale Ale
    - I coś co sklepy nazywają najczęściej "Jasny płynny ekstrakt słodowy"
    I teraz moja zagwostka: skoro jedno i drugie to ekstrakt słodowy, a według opisu różnią się tylko tym, że jeden jest nachmielony a drugi nie (chodź pewnie też są z innych słodów), to czemu po prostu nie robią troszkę większych porcji brewkitów tak, aby tego drugiego ekstraktu już nie dawać?
    Ewentualnie jeżeli tych baz / brewkitów jest tak wiele rodzajów, to czemu ten ekstrakt słodowy który daje się zamiast cukru jest ich dosłownie po kilka rodzajów, a w niektórych sklepach nawet 1 rodzaj uniwersalny. To nie jest trochę tak jakbym sobie zmieszał jakieś dobre IPA albo portera ze zwykłym lagerem?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Jedna pucha jest na okolo 10l 12blg, możesz dać wielokrotność na 20l, 30l
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Przetwarzanie...
    X