Imperialna black IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kocoreq
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 40

    Imperialna black IPA

    Cześć. Mam w planach warzenie imperialnej IPY i pomyślałem, że fajnie by było zrobić ciemną wersję. Jednak nie mam żadnych słodów palonych. Jedyne co mam to słody czekoladowe- 0,5 kg czekoladowy 1200 EBC i kilogram 400 EBC. Zobaczcie czy wyjdzie coś z tych składników. Jeśli nie to wywalę słody czekoladowe i zamiast nich dam kilogram więcej pale ale i zrobię jasną wersję. Słody czekoladowe planuję dodać do mash outa. Oto receptura, zacieranie na lenia 68'C 90 min.Będzie coś z tego?

    Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
    Suma
    8.8 kg



    Ziarno Strzegom Pale Ale 6 kg 68.2% 79 % 6
    Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 9.1% 85 % 3
    Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 5.7% 85 % 4
    Ziarno Strzegom Karmel 30 0.5 kg 5.7% 75 % 30
    Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.5 kg 5.7% 68 % 1200
    Ziarno Strzegom Czekoladowy 400 0.5 kg 5.7% 68 % 400

    Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
    Gotowanie Iunga 40 g 60 min 11 %
    Gotowanie Citra 20 g 20 min 12 %
    Gotowanie Mosaic 20 g 10 min 10 %
    Whirlpool Citra 30 g 5 min 12 %
    Whirlpool Mosaic 30 g 5 min 10 %
    Na zimno Citra 50 g 5 dni 12 %
    Na zimno Mosaic 50 g 5 dni 10 %
    Na zimno Azacca 50 g 5 dni
    14 %
Przetwarzanie...
X