Cześć. Mam w planach warzenie imperialnej IPY i pomyślałem, że fajnie by było zrobić ciemną wersję. Jednak nie mam żadnych słodów palonych. Jedyne co mam to słody czekoladowe- 0,5 kg czekoladowy 1200 EBC i kilogram 400 EBC. Zobaczcie czy wyjdzie coś z tych składników. Jeśli nie to wywalę słody czekoladowe i zamiast nich dam kilogram więcej pale ale i zrobię jasną wersję. Słody czekoladowe planuję dodać do mash outa. Oto receptura, zacieranie na lenia 68'C 90 min.Będzie coś z tego?
Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Suma
8.8 kg
Ziarno Strzegom Pale Ale 6 kg 68.2% 79 % 6
Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 9.1% 85 % 3
Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 5.7% 85 % 4
Ziarno Strzegom Karmel 30 0.5 kg 5.7% 75 % 30
Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.5 kg 5.7% 68 % 1200
Ziarno Strzegom Czekoladowy 400 0.5 kg 5.7% 68 % 400
Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Iunga 40 g 60 min 11 %
Gotowanie Citra 20 g 20 min 12 %
Gotowanie Mosaic 20 g 10 min 10 %
Whirlpool Citra 30 g 5 min 12 %
Whirlpool Mosaic 30 g 5 min 10 %
Na zimno Citra 50 g 5 dni 12 %
Na zimno Mosaic 50 g 5 dni 10 %
Na zimno Azacca 50 g 5 dni
14 %
Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Suma
8.8 kg
Ziarno Strzegom Pale Ale 6 kg 68.2% 79 % 6
Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 9.1% 85 % 3
Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 5.7% 85 % 4
Ziarno Strzegom Karmel 30 0.5 kg 5.7% 75 % 30
Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.5 kg 5.7% 68 % 1200
Ziarno Strzegom Czekoladowy 400 0.5 kg 5.7% 68 % 400
Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Iunga 40 g 60 min 11 %
Gotowanie Citra 20 g 20 min 12 %
Gotowanie Mosaic 20 g 10 min 10 %
Whirlpool Citra 30 g 5 min 12 %
Whirlpool Mosaic 30 g 5 min 10 %
Na zimno Citra 50 g 5 dni 12 %
Na zimno Mosaic 50 g 5 dni 10 %
Na zimno Azacca 50 g 5 dni
14 %