Barley wine

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SlawekT
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.08
    • 174

Barley wine

Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 240

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
    Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
    Ja kombinowałem za mocno gdy się brałem za BW (dwa razy dotychczas) ale następnym razem planuję iść według tego wpisu (tylko z innym chmielem): http://chopandbrew.com/recipes/storm...mebrew-recipe/
    W skrócie: zacierać jeden brytyjski słód pale ale, chmielić jednym gatunkiem brytyjskiego chmielu tylko na goryczkę.
    Można też obejrzeć wykonawców w akcji: https://youtu.be/oKfQ5tXRMuU
    Jeśli interesuje Cię ten styl, daj znać mam fajny .pdf

Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

Comment

• SlawekT
      SlawekT commented
      Editing a comment
      W sumie zrobiłęm dokłądnie tak jak radzisz. Użyłem tylko słodu Pale Ale i Chmielu Challenger. Zacierałem trzy warki. Z dwóch pierwszych odebrałem tylko brzeczkę przednią i wysłodziny i to mi posłużyło dwóch dwóch nastawów. Mój Barley Wine dojrzewa w butelkach. Pewnie beczułka by je poprawiła, ale takich małych kupić nie można.. Wyślij mi prosze tego pdfa na priva.
      Ostatnia zmiana dokonana przez SlawekT; 2021-03-31, 07:40.

Related Topics

Collapse

• ART
    Sady, Barley Wine
    ART
    Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
    skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
    2024-12-07, 17:56
  • darekd
    Mykułynećkyj, Barley Wine
    darekd
    Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
    W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
    2024-01-08, 00:20
  • etman
    Piwowar nr 51
    etman
    Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
    2024-12-10, 18:48
  • m2200
    Barley wine - brak piany.
    m2200
    Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
    2018-01-23, 21:13
  • Kolesław
    Bierbank, Barley Wine
    Kolesław
    Ekstrakt 22 %, alk. 10 %, IBU 35, SRM 22, niepasteryzowane, filtrowane.

Zapach. Ładnie, bogato - taniny, migdały i jeszcze więcej... ale na tyle krótko, że nie zdążyłem tego nazwać i bezpowrotnie znikło. Z czasem kwasek winny wpadający leciutko w octowy . Jeszcze rozpuszczalnik...
    2019-11-29, 20:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...