Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
Barley wine
Collapse
X
-
W skrócie: zacierać jeden brytyjski słód pale ale, chmielić jednym gatunkiem brytyjskiego chmielu tylko na goryczkę.
Można też obejrzeć wykonawców w akcji: https://youtu.be/oKfQ5tXRMuU
Jeśli interesuje Cię ten styl, daj znać mam fajny .pdf
Każde zwierzę koi dotyk
Blaszony-
W sumie zrobiłęm dokłądnie tak jak radzisz. Użyłem tylko słodu Pale Ale i Chmielu Challenger. Zacierałem trzy warki. Z dwóch pierwszych odebrałem tylko brzeczkę przednią i wysłodziny i to mi posłużyło dwóch dwóch nastawów. Mój Barley Wine dojrzewa w butelkach. Pewnie beczułka by je poprawiła, ale takich małych kupić nie można.. Wyślij mi prosze tego pdfa na priva.Ostatnia zmiana dokonana przez SlawekT; 2021-03-31, 07:40.
-
Related Topics
Collapse
-
Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.
Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-07, 17:56 -
-
Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...-
Channel: Ukraina
-
-
Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.
Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...2024-12-10, 18:48 -
Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).
Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Ekstrakt 22 %, alk. 10 %, IBU 35, SRM 22, niepasteryzowane, filtrowane.
Zapach. Ładnie, bogato - taniny, migdały i jeszcze więcej... ale na tyle krótko, że nie zdążyłem tego nazwać i bezpowrotnie znikło. Z czasem kwasek winny wpadający leciutko w octowy . Jeszcze rozpuszczalnik...-
Channel: Białoruś
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment