Z macio22 korespondowalismy prywatnie i wylonila sie taka dyskusja-porada:
macio22:
"Mam dla Ciebie propozycję, wiem ,ze wszystkim brakuje drożdży, ale po co je kupować,Zrób to w bardzo prosty sposób, będzie Cię to kosztować o wiele mniej,
Oto ten sposób :
1) Kup w Sklepie/Markecie/gdzie się da piwo należące do grupy Weisbeer - niemieckie piwo drożdżowe.
2) Przygotuj około 1 litra brzeczki, pamiętaj musi być sterylna tj gotowana w umytych, najlepiej chloraminą.
3) Wstrząśnij/wymieszaj i otwórz piwo następnie wlej około 200 ml (szklanka) tego piwa do Flaszki lub pojemnika z przygotowaną brzeczką. Dodaj 100g cukru i 3-5g pożywki (fosforanu2amonowego - zwykła pożywka dla drożdży).
4) Wszystko ładnie zamknij i wstaw pojemnik do pomieszczenia o temperaturze 20'C. Po 4-5 dniach masz wspaniale rozmnożone drożdże piwne!!!
Zaletą tej metody jest to, że masz orginalne drożdże!!!, Wychodowane przez siebie!!! oraz Możesz namnażać drożdże firm jakich Ci się spodoba. Oczywiście można zrobić to z piwem klarownym jasnym, musisz jedynie uzbroić sięw cierpliwość i wykonać więcej prób ( oczywiście będzie to droższe - brzeczka), ale cóż nie ma jak "pokombinować na własną rękę"."
wartburg:
"...Czy takie piwo nie jest pasteryzowane? Bo to by zabijalo drozdze."
macio22:
"Masz rację piwo jest pasteryzowane, ale zważ też na to ,że nie bez powodu piwo ma datę przydatności, tak jak pisałem z piwami innymi niż Weissbier trzeba dużo cierpliwości. Mi udało się kiedyś wyprowadzić linię z Pilsenera Urqella po " zmarnowaniu" 10 piw. A co do pożywki to (NH)2PO4 to jest pożywka dla drożdzy mylnie nazywana pożywką dla drożdży winnych. Wszystkie szczepy drożdży wymagają tego związku jako pomocniczego źródła azotu i fosforu ( N jako składnik budulcowy - białko, P dla enzymów i jako składnik ATP)"
Ja od siebie dodam, ze u nas w Krakowie jest knajpa ktora produkuje swoje piwo. I mozna napic sie tam takze Weisenbiera. Mysle ze z takiego piwa spokojnie uda sie uzyskac drozdze. Przy nastepnym piwku bede probowaltego sposobu i napisze o rezultatach.
macio22:
"Mam dla Ciebie propozycję, wiem ,ze wszystkim brakuje drożdży, ale po co je kupować,Zrób to w bardzo prosty sposób, będzie Cię to kosztować o wiele mniej,
Oto ten sposób :
1) Kup w Sklepie/Markecie/gdzie się da piwo należące do grupy Weisbeer - niemieckie piwo drożdżowe.
2) Przygotuj około 1 litra brzeczki, pamiętaj musi być sterylna tj gotowana w umytych, najlepiej chloraminą.
3) Wstrząśnij/wymieszaj i otwórz piwo następnie wlej około 200 ml (szklanka) tego piwa do Flaszki lub pojemnika z przygotowaną brzeczką. Dodaj 100g cukru i 3-5g pożywki (fosforanu2amonowego - zwykła pożywka dla drożdży).
4) Wszystko ładnie zamknij i wstaw pojemnik do pomieszczenia o temperaturze 20'C. Po 4-5 dniach masz wspaniale rozmnożone drożdże piwne!!!
Zaletą tej metody jest to, że masz orginalne drożdże!!!, Wychodowane przez siebie!!! oraz Możesz namnażać drożdże firm jakich Ci się spodoba. Oczywiście można zrobić to z piwem klarownym jasnym, musisz jedynie uzbroić sięw cierpliwość i wykonać więcej prób ( oczywiście będzie to droższe - brzeczka), ale cóż nie ma jak "pokombinować na własną rękę"."
wartburg:
"...Czy takie piwo nie jest pasteryzowane? Bo to by zabijalo drozdze."
macio22:
"Masz rację piwo jest pasteryzowane, ale zważ też na to ,że nie bez powodu piwo ma datę przydatności, tak jak pisałem z piwami innymi niż Weissbier trzeba dużo cierpliwości. Mi udało się kiedyś wyprowadzić linię z Pilsenera Urqella po " zmarnowaniu" 10 piw. A co do pożywki to (NH)2PO4 to jest pożywka dla drożdzy mylnie nazywana pożywką dla drożdży winnych. Wszystkie szczepy drożdży wymagają tego związku jako pomocniczego źródła azotu i fosforu ( N jako składnik budulcowy - białko, P dla enzymów i jako składnik ATP)"
Ja od siebie dodam, ze u nas w Krakowie jest knajpa ktora produkuje swoje piwo. I mozna napic sie tam takze Weisenbiera. Mysle ze z takiego piwa spokojnie uda sie uzyskac drozdze. Przy nastepnym piwku bede probowaltego sposobu i napisze o rezultatach.
Comment