jeszcze cos na temat drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #31
    Nie slyszalem wczesniej o tym podziale ale calkowicie sie on zgadza z moim prywatnym podzialem probowanych nieklarowanych i dofermentowanych piw - 'metne na sposob pszeniczny' i 'metne na sposob belgijsko-angielski'
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Po przeczytaniu powyższego wątku naszły mnie wątpliwości. 5 dni temu nastawiłem na Safale piwo o ekstrakcie 13%, dzisiaj mam 4%. Pytanie moje jest następujące - co zrobić:
      A) przelać dziś na cichą i chmielenie na zimno (tyle, ze czytałem, że aby mialo sens musi trwać 7-10 dni) - obawa jest następująca czy po tym okresie drożdże będą wystarczająco rześkie, żeby nagazować piwo w butelkach.
      B) butelkować dzisiaj (zasadzie w smaku jest ok).
      C) butelkować za dwa dni.
      Słyszałem też, że Safale mają w zwyczaju głęboko odfermentowywać brzeczkę, a chyba bym już nie chciał, żeby Blg spadło.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #33
        Wszystko zależy od sposobu zacierania, udziału słodów z zawartością enzymów, długości fermentacji, temeratury tejże i oczekiwań.
        Z 13 na 4 to "normalny" rezultat. Możesz Waćpan robić z tem co uważasz.
        Kapsluj bądź baw się, byle nie zepsuj piwka.
        Osobiście ostatnio warzę treściwsze piwa (15-18'Blg) zacieram raczej pół na pół z przewagą dłuższej przerwy dekstrynującej. Martwię się zatem jeśli piwko przed butelkowaniem ma gęstość mniejszą niż 4'Blg.
        Okazuje się bowiem, iż po miesiącu lub dwu piwo staje się chude i pojawia się przerwa/pustka w smaku podczas picia, którą za wszelką ostatnio cenę staram się zlikwidować.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          slado napisał(a)
          Wszystko zależy od sposobu zacierania, udziału słodów z zawartością enzymów, długości fermentacji, temeratury tejże i oczekiwań.
          To akurat było z ekstraktów.
          slado napisał(a)

          Z 13 na 4 to "normalny" rezultat. Możesz Waćpan robić z tem co uważasz.
          Kapsluj bądź baw się, byle nie zepsuj piwka.
          Osobiście ostatnio warzę treściwsze piwa (15-18'Blg) zacieram raczej pół na pół z przewagą dłuższej przerwy dekstrynującej. Martwię się zatem jeśli piwko przed butelkowaniem ma gęstość mniejszą niż 4'Blg.
          Okazuje się bowiem, iż po miesiącu lub dwu piwo staje się chude i pojawia się przerwa/pustka w smaku podczas picia, którą za wszelką ostatnio cenę staram się zlikwidować.
          No i właśnie o to mi chodziło. I mam spore obawy czy nic się od tego chmielenia na zimno nie zalęgnie i czy drożdże Safale, które jak czytałem są mocne nie odfermentują mi piwa do wody z alkoholem. Koniec końców postanowiłem zaryzykować i przelałem na cichą z chmieleniem na zimno. Starałem się zachować maksymalną czystość ale zobaczymy. Dla porównania zabutelkowałem 4 but. 0,5l jako próbę kontrolną. Zobaczymy jakie będą efekty.
          Last edited by kopyr; 2005-01-18, 15:52.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

            #35
            Wczoraj zabutelkowałem mojego "stouta", którego robiłem na płynnych drożdżach Wyeast Irish Ale. Ekstrakt początkowy - 14,5 Blg, ekstrakt końcowy - 5,5 Blg. Może niektórzy wolą, żeby im "zeszło" poniżej 4 Blg, ja jednak w ogóle się tym nie przejmuję.
            Jeśli chodzi o piwka o ekstraktywności ok. 12,5 Blg, to zwykle końcowy ekst. wynosi u mnie ok. 4,5 Blg. Po przeliczeniu w przybliżeniu zawartości alkoholu, okazuje się, że wynosi ona średnio 1/3 początkowego ekstraktu, a więc tyle, ile u mnichów benedyktyńskich z Bawarii.
            "All the good things for those who wait"

            Comment

            Przetwarzanie...
            X