Nie slyszalem wczesniej o tym podziale ale calkowicie sie on zgadza z moim prywatnym podzialem probowanych nieklarowanych i dofermentowanych piw - 'metne na sposob pszeniczny' i 'metne na sposob belgijsko-angielski'
jeszcze cos na temat drożdży
Collapse
X
-
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
-
-
Po przeczytaniu powyższego wątku naszły mnie wątpliwości. 5 dni temu nastawiłem na Safale piwo o ekstrakcie 13%, dzisiaj mam 4%. Pytanie moje jest następujące - co zrobić:
A) przelać dziś na cichą i chmielenie na zimno (tyle, ze czytałem, że aby mialo sens musi trwać 7-10 dni) - obawa jest następująca czy po tym okresie drożdże będą wystarczająco rześkie, żeby nagazować piwo w butelkach.
B) butelkować dzisiaj (zasadzie w smaku jest ok).
C) butelkować za dwa dni.
Słyszałem też, że Safale mają w zwyczaju głęboko odfermentowywać brzeczkę, a chyba bym już nie chciał, żeby Blg spadło.
Comment
-
-
Wszystko zależy od sposobu zacierania, udziału słodów z zawartością enzymów, długości fermentacji, temeratury tejże i oczekiwań.
Z 13 na 4 to "normalny" rezultat. Możesz Waćpan robić z tem co uważasz.
Kapsluj bądź baw się, byle nie zepsuj piwka.
Osobiście ostatnio warzę treściwsze piwa (15-18'Blg) zacieram raczej pół na pół z przewagą dłuższej przerwy dekstrynującej. Martwię się zatem jeśli piwko przed butelkowaniem ma gęstość mniejszą niż 4'Blg.
Okazuje się bowiem, iż po miesiącu lub dwu piwo staje się chude i pojawia się przerwa/pustka w smaku podczas picia, którą za wszelką ostatnio cenę staram się zlikwidować.
Comment
-
-
slado napisał(a)
Wszystko zależy od sposobu zacierania, udziału słodów z zawartością enzymów, długości fermentacji, temeratury tejże i oczekiwań.
slado napisał(a)
Z 13 na 4 to "normalny" rezultat. Możesz Waćpan robić z tem co uważasz.
Kapsluj bądź baw się, byle nie zepsuj piwka.
Osobiście ostatnio warzę treściwsze piwa (15-18'Blg) zacieram raczej pół na pół z przewagą dłuższej przerwy dekstrynującej. Martwię się zatem jeśli piwko przed butelkowaniem ma gęstość mniejszą niż 4'Blg.
Okazuje się bowiem, iż po miesiącu lub dwu piwo staje się chude i pojawia się przerwa/pustka w smaku podczas picia, którą za wszelką ostatnio cenę staram się zlikwidować.Last edited by kopyr; 2005-01-18, 15:52.
Comment
-
-
Wczoraj zabutelkowałem mojego "stouta", którego robiłem na płynnych drożdżach Wyeast Irish Ale. Ekstrakt początkowy - 14,5 Blg, ekstrakt końcowy - 5,5 Blg. Może niektórzy wolą, żeby im "zeszło" poniżej 4 Blg, ja jednak w ogóle się tym nie przejmuję.
Jeśli chodzi o piwka o ekstraktywności ok. 12,5 Blg, to zwykle końcowy ekst. wynosi u mnie ok. 4,5 Blg. Po przeliczeniu w przybliżeniu zawartości alkoholu, okazuje się, że wynosi ona średnio 1/3 początkowego ekstraktu, a więc tyle, ile u mnichów benedyktyńskich z Bawarii."All the good things for those who wait"
Comment
-
Comment