Różne składniki piwa ...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Różne składniki piwa ...

    “W obecnych czasach prawie stanowczo powiedzieć możemy, że bardzo rzadko albo wcale nie pijemy piwa, któreby było przygotowane z chmielu i słodu. Konkurencja i chęć zysku są główną przyczyną wynalezienia rozmaitych surrogatów, któremi po części starają zastąpić chmiel i słód.” Słowa te pochodzą z wydanego w Warszawie w 1884 r. “Podręcznika do badania pokarmów, artykułów spożywczych i różnorodnych przedmiotów handlu”.
    Niemal od “zawsze”, od kiedy piwo produkowane jest na sprzedaż, znane są próby fałszowania trunku. Najprostsza, znana już w starożytności, to dolewanie wody. Z czasem próbowano zastępować surowce innymi substancjami, czy to tańszymi, czy łatwiejszymi do zdobycia. Słód zastępowano krochmalem, cukrem lub gliceryną, chmiel - gencjaną, piołunem, bagnem. Aromat poprawiano korzeniem fiołka lub tataraku, odkwaszano i poprawiano pienistość potażem, kredą lub sodą. konserwowano ałunem i kwas salicylowym. Do sklarowania piwa używano soli kuchennej, białka jaj kurzych i trocin, a ciemny kolor nadawano słodem palonym, cukrem palonym i lukrecją.
    Niektóre z tych substancji używane są do dzisiaj, o innych zapomniano. Większość z nich była obojętna dla zdrowia, niektóre, o zdrowotnym wpływie na organizm do dzisiaj wykorzystywane w lecznictwie, jeszcze inne były po prostu trujące.
    Poniżej przedstawię wybór substancji dodawanych do piwa, sporządzony na podstawie XIX-wiecznej literatury.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Aloes (Aloe) – bylina o grubych, kolczastych liściach. Pochodzi z Afryki, uprawia się wszędzie. Sok ma właściwości przeczyszczające i odkażające. Dodawany był do piwa zamiast chmielu.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Ałun – związek chem., uwodniony siarczan potasu i glinu lub chromu, stosowany obecnie w garbarstwie, farbiarstwie i kosmetyce. Dodawany do piwa w celu konserwacji.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Bagno (Ledum palustre) – niski krzew z rodz. wrzosowatych, pospolity na torfowiskach i bagnach. Liście zawierają alkaloidy o silnych właściwościach odurzających. Stosowano do piwa zamiast chmielu przez wiele wieków conajmniej od średniowiecza.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Bobrek trójlistkowy (trójliść - Menyanthes trifoliata) – bagienna bylina o mięsistym, grubym kłączu. Pospolity na obszarach podmokłych i bagiennych. Liście zawierają gorzki glikozyd – loganinę. Reguluje pracę żołądka. Stosowano do piwa zamiast chmielu.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Bylica piołun (Artemisia absinthium) – bylina do 1 m wys., o drewniejącej łodydze. Pospolita w całej Polsce. Ziele zawiera olejki eteryczne, gorycze, garbniki oraz kwas jabłkowy i bursztynowy. Podstawowy składnik piołunówki (absyntu) i wermutów. Używany do piwa zamiast chmielu.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Fiołek wonny (Viola odorata) – bylina o pełzających kłączach, dorasta do 10 cm wys. Występuje pospolicie na niżu. Zawiera alkaloid wiolinę, wiolatozyt olejki eteryczne i saponiny. Kłącza dodawano do piwa w celu poprawienia aromatu.

              cdn.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Bez czarny (Sambucus nigra) – krzew do 5 m. wys. Pospolity. Owoce zawierają cukry, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, witaminy i barwniki. Działają przeczyszczająco, napotnie, moczopędnie i przeciwbólowo. Stosowane w Anglii jako składnik piwa bzowego (Elderberry ale).

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Białko jaj kurzych – używane do klarowania zmętniałego piwa.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Bieluń dziędzierzawa (Datura stramonium) – Jednoroczna roślina do 1,2 m. wys., o nieprzyjemnym zapachu. W Polsce pospolita. Cała roślina jest trująca, zawiera hyoscyaminę, skopolaminę, garbniki i olejki eteryczne. Dodawana do piwa w celu zwiększenia “mocy”. “... nasiona przez swoią moc odurzaiącą czyli narkotyczną sprawuie, bezzmysłowość, konwulsye, szaleństwo i śmierć niekiedy”.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Bób – W Anglii dodawano w niewielkich ilościach do piwa mączkę z bobu, prawdopodobnie jako surowiec niesłodowany. Podobnie można wykorzystać groch i fasolę, jednak cel ich stosowania pozostaje dla mnie tajemnicą. Przypuszczalnie chodzi o zastąpienie drogiego słodu tanim innym surowcem.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Centuria pospolita, tysiącznik (Centaurium umbellatum) – roślina zielna roczna lub dwuletnia, do pół m. wys. Pospolita na łąkach i w zaroślach. Zawiera gorzkie glikozydy, gencjaninę, flawonoidy i olejki eteryczne. Pobudza łaknienie poprawia perystaltykę jelit i wydzielanie żółci.
                        Dodawana do piwa zamiast chmielu.

                        cdn

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Ciemierzyca biała (Veratrum album) – “sprawuie w piwie womity, dyssenteryą, rżnięcia, zapalenie i gangrenę żołądka”.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Cukier: cukier buraczany (sacharoza) stosowany był do wyrobu piwa zamiast słodu.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Cukier palony: zawiera ciemny barwnik – karmel, stosowany do wyrobu piw ciemnych jako barwnik, zamiast słodu barwiącego.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X