“W obecnych czasach prawie stanowczo powiedzieć możemy, że bardzo rzadko albo wcale nie pijemy piwa, któreby było przygotowane z chmielu i słodu. Konkurencja i chęć zysku są główną przyczyną wynalezienia rozmaitych surrogatów, któremi po części starają zastąpić chmiel i słód.” Słowa te pochodzą z wydanego w Warszawie w 1884 r. “Podręcznika do badania pokarmów, artykułów spożywczych i różnorodnych przedmiotów handlu”.
Niemal od “zawsze”, od kiedy piwo produkowane jest na sprzedaż, znane są próby fałszowania trunku. Najprostsza, znana już w starożytności, to dolewanie wody. Z czasem próbowano zastępować surowce innymi substancjami, czy to tańszymi, czy łatwiejszymi do zdobycia. Słód zastępowano krochmalem, cukrem lub gliceryną, chmiel - gencjaną, piołunem, bagnem. Aromat poprawiano korzeniem fiołka lub tataraku, odkwaszano i poprawiano pienistość potażem, kredą lub sodą. konserwowano ałunem i kwas salicylowym. Do sklarowania piwa używano soli kuchennej, białka jaj kurzych i trocin, a ciemny kolor nadawano słodem palonym, cukrem palonym i lukrecją.
Niektóre z tych substancji używane są do dzisiaj, o innych zapomniano. Większość z nich była obojętna dla zdrowia, niektóre, o zdrowotnym wpływie na organizm do dzisiaj wykorzystywane w lecznictwie, jeszcze inne były po prostu trujące.
Poniżej przedstawię wybór substancji dodawanych do piwa, sporządzony na podstawie XIX-wiecznej literatury.
Niemal od “zawsze”, od kiedy piwo produkowane jest na sprzedaż, znane są próby fałszowania trunku. Najprostsza, znana już w starożytności, to dolewanie wody. Z czasem próbowano zastępować surowce innymi substancjami, czy to tańszymi, czy łatwiejszymi do zdobycia. Słód zastępowano krochmalem, cukrem lub gliceryną, chmiel - gencjaną, piołunem, bagnem. Aromat poprawiano korzeniem fiołka lub tataraku, odkwaszano i poprawiano pienistość potażem, kredą lub sodą. konserwowano ałunem i kwas salicylowym. Do sklarowania piwa używano soli kuchennej, białka jaj kurzych i trocin, a ciemny kolor nadawano słodem palonym, cukrem palonym i lukrecją.
Niektóre z tych substancji używane są do dzisiaj, o innych zapomniano. Większość z nich była obojętna dla zdrowia, niektóre, o zdrowotnym wpływie na organizm do dzisiaj wykorzystywane w lecznictwie, jeszcze inne były po prostu trujące.
Poniżej przedstawię wybór substancji dodawanych do piwa, sporządzony na podstawie XIX-wiecznej literatury.
Comment