Różne składniki piwa ...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Cykoria podróżnik (Cichorium intibus) – bylina do 1 m. Wys., z dużym, zgrubiałym korzeniem. Pospolita na niżu i w niższych partiach gór. Korzeń zawiera gorzkie glikozydy, żywice, pektyny i olejko eteryczne. Działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, przeciwzapalnie i moczopędnie.
    Stosowany do piwa zamiast chmielu.

    cdn.

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #17
      Sposród wymienionych dotąd przez Krzysia możliwych piwa ingrediencji niezastąpiona zdaje się być Ciemierzyca biała

      Sacharoza, czy to pochodzenia buraczanego, czy z trzciny cukrowej, ciągle jest w użyciu! Pewnie wszystkie nasze piwa mocne są fermentowanne z brzeczki fortyfikowanej sacharozą! Większe browary zamiast sacharozy używają dodatku tańszych od niej (lecz trudniejszych w dozowaniu) syropów skrobiowych.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • NoLeafClover
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.09
        • 449

        #18
        A bluszczyk kurdybanek Krzysiu ?
        NoLeafClover

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Na temat bluszczyku nic na razie nie znalazłem.

          A teraz lecę dalej:

          Goryczka żółta (Gentiana lutea) – wieloletnia roślina zielna, rzadka, występująca na wysokogórskich łąkach. Kłącze zawiera gencjopikrynę, gencjaninę i gencjomarynę. Wykorzystywana do poprawiania goryczki piwa.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Imbir lekarski – kłącze silnie aromatyczne, popularna przyprawa używana do ciast i likierów, także do niektórych gatunków piwa.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Jałowiec pospolity (Juniperus communis) – krzew iglasty do 12 m. wysokości. Pospolity w borach sosnowych oraz na piaszczystych i jałowych glebach. Dojrzałe szyszkojagody zawierają olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, gorycze i cukry. Jagody jałowca w stanie suszonym wykorzystywano powszechnie zamiast chmielu do piwa w całej północnej Europie.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Kąkol (Lolium temulentum) – był dodawany do piwa zamiast chmielu. “... sprawuie zawrót, bóle głowy, tęschnotę, spiączkę, womity, szaleństwo, puchliny, paraliż i nayczęściey śmierć.”

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Kminek zwyczajny (Carum carvi) – bylina do 1 m. Wys. Pospolity. Owoce zawierają olejki eteryczne, olej, białka, flawonoidy, kwasy organiczne i garbniki. Działa pobudzająco na pracę przewodu pokarmowego.
                  Stosowany do piwa ziołowego.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Kolokwinta (Citrullus colocynthis) – płożąca się roślina zielna z rodz. dyniowatych, porasta pustynie Afryki i Azji. Owoce żółte, wielkości pomarańczy, gorzkie, o silnym działaniu przeczyszczającym. Dodawano do piwa w celu wzmocnienia goryczki.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Kolendra – (Coriandrum sativum) – roślina roczna do 1 m. wys. Znana już w starożytności, w Europie uprawiana; często dziczeje. Owoce zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny, garbniki i cukry. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Stosowana w Anglii jako dodatek do niektórych gatunków piwa.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Kreda – siarczan wapnia. Stosowany do klarowania piwa.

                        cdn.

                        Comment

                        • Czes
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.06
                          • 752

                          #27
                          Kreda to nie siarczan lecz węglan wapnia!

                          Siarczan wapnia ( w postaci hydratu, tzn z dwoma czasteczkami wody ) to gips, Krzysiu! WłaŚnie taki jaki usztywniał niedawno twoją rękę.

                          Siarczanu wapnia używa się do tzw. burtonizacji wody na warzelni, gdy warzy się np. Pale Ale

                          Kredą pewno można by redukować nadmierną kwaŚnoŚć piwa (zepsutego)
                          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            Jasne. Pomylka w notatkach. Jest tak, jak piszesz.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #29
                              Kuklik pospolity (Geum urbanum) – bylina o grubych, brunatnych kłączach, do 0,5 m. Wys. Pospolita zwłaszcza w środowiskach wilgotnych. Kłącze zawiera gorzki glikozyd geinę, garbniki, kwasy organiczne i olejek eteryczny. Ma właściwości ściągające i przeciwbiegunkowe. Dodawany do piwa zamiast chmielu.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Kulczyba wronie oko (Strychnos nux-vomica) – tropikalne drzewo, krzew lub liana. Nasiona zwierają strychninę, z kory niektórych gatunków robi się kurarę. Dodawano do piwa zamiast chmielu. Trująca.

                                Comment

                                Przetwarzanie...