Kwas pikrynowy – związek chem., 2,4,6-trinitrofenol, żółte kryształy o gorzkim smaku, silnie wybuchowy, używany dawniej jako barwnik, dodawany do piwa zamiast chmielu. Trujący.
Różne składniki piwa ...
Collapse
X
-
lebiodka pospolita (Origanum vulgare) – bylina o silnie rozgałęzionym kłączu i aromatycznym zapachu. W Polsce pospolita. Ziele zawiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy i fitosterole. Działa dezynfekująco, wkrztuśnie, przeciwskurczowo, wiatropędnie, przeciwbiegunkowo, moczopędnie i wiążąco dla szkodliwych produktów przemiany materii. Powszechnie używana obecnie jako przyprawa – oregano. Dodawana do piwa w celu wzmocnienia aromatu.
Comment
-
-
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) – bylina do 1,5 m wys. o dużym zdrewniałym korzeniu. Uprawia się w całej południowej i środkowej Europie. Kora korzenia zawiera sporą ilość substancji gorzkich i garbników. Dodawano do piwa w celu pociemnienia. Często stosowana w XIX w. w Anglii.
Comment
-
-
Lulek czarny (Hyoscyamus niger) – jednoroczna roślina o niemiłej woni, dorastająca do 80 cm wys. Pospolita na niżu. Liście zawierają hioscyaminę, skopolaminę i atropinę. Cała roślina jest trująca. Liście dodawano do piwa w celu wzmocnienia własności odurzających “... robi piwo odurzaiące i sprawuie bóle głowy, zawrót, szaleństwo i śmierć”.
Comment
-
-
Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) – drobny półkrzew o płożących i zakorzeniających się pędach. Pospolita na niżu, zwłaszcza na glebach piaszczystych. Ziele zawiera dużą ilość olejków eterycznych. Dodawana do piwa dla wzmocnienia aromatu.
Comment
-
-
Mak lekarski (Papaver omniferum) – jednoroczna roślina do 1,2 m. Wys. Pochodzi z Azji, w Europie uprawiany. Jest trujący ze względu na duą zawartość alkaloidów. “...Udziela piwu swych własności upaiaiących, odurziących i zdrowiu szkodliwych”.
Comment
-
-
Melisa lekarska (Melissa officinalis) – bylina o rozgałęzionym kłączu, do 1 m. Wys. W Polsce wyłącznie uprawiana. Ziele zawiera olejek eteryczny, garbniki i kwasy organiczne. Poprawia trawienie, działa żółciopędnie i uspokajająco.
Dodawana do piwa w celu poprawienia aromatu.
Comment
-
-
Perz właściwy (Agropyron repens) – trawa o charakterystycznym długim kłączu. Pospolity chwast. Kłącze zawiera m.in. inulinę, saponinę i olejek eteryczny. Dawniej w latach wielkiego nieurodzaju wykorzystywany jako potrawa, również do wyrobu piwa zamiast słodu.
Perz powszechnie był używany do obsadzania skarp dzieł fortyfikacyjnych ze względu na szybkość rozmnażania i spoistość uzyskanych w ten sposób warstw.
Comment
-
Comment