Różne składniki piwa ...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Kwas pikrynowy – związek chem., 2,4,6-trinitrofenol, żółte kryształy o gorzkim smaku, silnie wybuchowy, używany dawniej jako barwnik, dodawany do piwa zamiast chmielu. Trujący.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      Kwas salicylowy – związek chem., kwas ortohydroksybenzoesowy, białe kryształy, ma właściwości antyseptyczne. Dodawany do piwa jako konserwant.

      cdn.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        lebiodka pospolita (Origanum vulgare) – bylina o silnie rozgałęzionym kłączu i aromatycznym zapachu. W Polsce pospolita. Ziele zawiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy i fitosterole. Działa dezynfekująco, wkrztuśnie, przeciwskurczowo, wiatropędnie, przeciwbiegunkowo, moczopędnie i wiążąco dla szkodliwych produktów przemiany materii. Powszechnie używana obecnie jako przyprawa – oregano. Dodawana do piwa w celu wzmocnienia aromatu.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) – bylina do 1,5 m wys. o dużym zdrewniałym korzeniu. Uprawia się w całej południowej i środkowej Europie. Kora korzenia zawiera sporą ilość substancji gorzkich i garbników. Dodawano do piwa w celu pociemnienia. Często stosowana w XIX w. w Anglii.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Lulek czarny (Hyoscyamus niger) – jednoroczna roślina o niemiłej woni, dorastająca do 80 cm wys. Pospolita na niżu. Liście zawierają hioscyaminę, skopolaminę i atropinę. Cała roślina jest trująca. Liście dodawano do piwa w celu wzmocnienia własności odurzających “... robi piwo odurzaiące i sprawuie bóle głowy, zawrót, szaleństwo i śmierć”.

            Comment

            • volker
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.10
              • 634

              #36
              Woda (H2O) - mało smaku, choć często używane w rożnych piwach na całym świecie...
              Volker

              Brunnenbräu Hausbrauerei

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) – drobny półkrzew o płożących i zakorzeniających się pędach. Pospolita na niżu, zwłaszcza na glebach piaszczystych. Ziele zawiera dużą ilość olejków eterycznych. Dodawana do piwa dla wzmocnienia aromatu.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #38
                  Mak lekarski (Papaver omniferum) – jednoroczna roślina do 1,2 m. Wys. Pochodzi z Azji, w Europie uprawiany. Jest trujący ze względu na duą zawartość alkaloidów. “...Udziela piwu swych własności upaiaiących, odurziących i zdrowiu szkodliwych”.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #39
                    Melasa – gęsty, nieoczyszczony syrop cukru buraczanego. Uzywana zamiast słodu.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #40
                      Melisa lekarska (Melissa officinalis) – bylina o rozgałęzionym kłączu, do 1 m. Wys. W Polsce wyłącznie uprawiana. Ziele zawiera olejek eteryczny, garbniki i kwasy organiczne. Poprawia trawienie, działa żółciopędnie i uspokajająco.
                      Dodawana do piwa w celu poprawienia aromatu.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #41
                        Perz właściwy (Agropyron repens) – trawa o charakterystycznym długim kłączu. Pospolity chwast. Kłącze zawiera m.in. inulinę, saponinę i olejek eteryczny. Dawniej w latach wielkiego nieurodzaju wykorzystywany jako potrawa, również do wyrobu piwa zamiast słodu.
                        Perz powszechnie był używany do obsadzania skarp dzieł fortyfikacyjnych ze względu na szybkość rozmnażania i spoistość uzyskanych w ten sposób warstw.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #42
                          Potaż – węglan potasu. Używany do ratowania piwa kwaśniejącego.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #43
                            Róg jeleni – żel z rozgotowanych wiórów rogu używany był do klarowania zmętniałego piwa.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #44
                              soda – uwodniony węglan sodu. Używany do ratowania piwa kwaśniejącego.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #45
                                sól kuchenna – chlorek sodu. Używana do klarowania zmętniałego piwa (nie mam pojęcia, jak to działa).

                                Comment

                                Przetwarzanie...