Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) – bylina do 1 m wys. o silnym zapachu, z grubym, czołgającym kłączem. Pospolity na niżu, przy brzegach stojących wód. Kłącze zawiera dużą ilość olejku eterycznego, gorzki glikozyd – akorynę, cholinę i kwas askorbinowy. Dodawano do piwa dla wzmocnienia aromatu.
Różne składniki piwa ...
Collapse
X
-
Wierzba biała (Salis alba) – drzewo do 20 m wys. Pospolita na niżu. Kora 2 – 3 letnich gałązek zawiera dużą ilość glikozydów fenolowych i garbników. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Podobne właściwości ma kora innych gatunków wierzb (S. fragilis, S. purpurea). Dodawano do piwa zamiast chmielu.Comment
-
Ziemowit jesienny (Colchicum autumnale) – niewielka bylina z charakterystyczną podziemną, jajowatą bulwą, pokrytą brunatnymi łuskami. Pospolita na podgórskich łąkach i w południowo – zachodniej części niżu; często uprawiana. Roślina trująca - zawiera alkaloid kolchicynę. Działa silnie przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Stosowano do piwa zamiast chmielu.
To jeszcze nie koniec. Mam jeszcze kilka innych surowców, ale musze poznajdować definicje, a do niektórych współczesne nazwy.
Cdn. - za czas jakiśComment
-
Krzysiu napisal/a
Imbir lekarski – kłącze silnie aromatyczne, popularna przyprawa używana do ciast i likierów, także do niektórych gatunków piwa.Comment
-
Na to liczyłem, jednak jest to niemal nie do wypicia. Dlatego też zrobiłem z tym dalszy eksperyment. Do pozostałych 6 litrów dodałem 2 litry wywaru z czarnych porzeczek i 150 gramów cukru i do ponownej fermentacji z drożdżami z innej warki która właśnie skończyła fermentację; raz kozie śmierć.
Po tygodniu może i pojawiła się jakaś nadzieja, jest to coś pomiedzy piwem i winem, z pewnością bardzo oryginalne
Dodatkowo do tej warki użyłem za dużo słodu karmelowego, 1/3 zasypu. Niewiele takich słodów znam jednak wychodzi na to, że ten jest z tych ciemniejszych. Do nastepnej warki użyłem tylko 1/8 i raczej nie jest zbyt mało.Comment
-
Polimer poli(winylopirolidon), rozpuszczalny w wodzie, biokompatybilny, w swoim zamkniętym łańcuchu ma grupę C0. Stosowany jako czynnik klarujący piwo. Dawniej wykorzytywano do tego maczkę rybną.Wukasch - piwo jest dobre,piwo pić trzeba, kto piwo pije ten pojdzie do nieba :stout:Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...
Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...
24,5% ekstr.
10,5% alk.
Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-29, 00:44 -
-
Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...
-
Channel: Czechy
-
-
Imperialny stout z kawą, wanilią i syropem klonowym.
Ekstrakt 35% (!),
Alk. 13,0%
Uwarzone w kooperacji z browarem Forager (Rochester – Minesota – USA).
18 miesięcy w beczce po bourbonie Heaven Hill, w którym następnie leżakował syrop klonowy
https...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
ekstr. 18%, 8,5% alk.
Double Black IPA
Aromat - palony z chmielową złożonością trudną do sprecyzowania (bo chmieli cała masa: Citra, Cashmere, Comet, Chinook, Mosaic, Simcoe, Tomahawk, Sinamar)
Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, zostaje na szkle
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Lubuska kooperacja, którego owocem jest żytni stout.
Ekstr. 14%
Alk. 6,0%
Chmiele: CTZ, Simcoe
Aromat - na początek wyczuwalne nuty amerykańskiego chmielu (chyba najbardziej wyczuwalne tony żywiczne), potem słodowe niuanse szorstko-palone, wyraźne...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment